Kultúra

A tévében: félelmek, bizonytalanság, Ben Stiller

Egy 80 rendező utolsó filmje egy 18 éves lányról, ház épül egy hajléktalanság szélére került családnak - változatok a valóságra.

Bacsó Péter utolsó filmje, a Majdnem szűz magán viseli annak a nyomát, hogy egy 80 éves ember rendezte, akinek a világról alkotott képe kevéssé hasonlított a világra – de mégiscsak egy nyitott, érdeklődő, a társadalomra felelősségteljesen tekintő alkotóról van szó. A film, ami a 40. Filmszemlén a legjobb női alakítás díját hozta meg Ubrankovics Júliának, egy 18 éves lány kálváriáját mutatja be, kitörési kísérletét az embertelen és megalázó életkörülmények, a prostitúció markából. És Bacsó lehetett akármilyen beteg és öreg, mégiscsak a mai Magyarország egyik leginkább nélkülözött értékéről beszél az utolsó filmjében, a kitörési lehetőségekről és esélyekről, a mobilitásról. 21:00, Story4.

Annyira szívesen néznék meg ilyen filmeket, mint a Végítélet, magyarországi magyarok kapcsán – Dánielfy Zsolt filmje az 1989-es temesvári forradalomra kíván emlékez(tet)ni, egyben egy morális töltetű történetet is elmond, melyben a Ceausescu-féle falurombolás motívuma éppúgy szerepel, mint a diktatúra két tipikus szerepe, az áldozaté és a besúgóé. 21:30, Duna TV.

Már szinte klaszikusnak számít, és van két folytatása – ebből még nehéz lenne kitalálni, de ha azt mondom, hogy Ben Stiller, Robert De Niro és Owen Wilson is játszik benne, illetve egy macska, már melegszik a dolog, és ha a Beckur nevet is odarakom, már szerintem mindenki tudja, hogy ez az Apádra ütök. Amerika egyik legnagyobb félelmét, a lányára féltékenyen vigyázó, a vejével überkritikus apát De Niro alakítja, míg a fogásból kicsúszni akaró vőt Ben Stiller. A sokszor alpári és ordenáré poénok befogadásához kell egy hangulat, de ha az megvan, akkor nem számít, hanyadszorra – 21:50, TV2

A Viasat3 saját műsorai szinte sosem nélkülözik a pozitív társadalmi hatást, így van ez az Álomépítőkben is, melynek számos külföldi változata van, de szerencsére bátran és értelmesen sikerült a honi viszonyokra adaptálni őket. A mai adásban a lakásépítés-felújítás egy négygyermekes családot érint, ahol a mama kénytelen egyedül nevelni a kicsiket, mert az apa terrorizál(t) mindenkit (amíg tudott). Természetesen a nő nem ötezresekkel fűt be – a szegénység nyomában pedig mindig ott ólálkodik a hajléktalansors. Ebben segít a műsor, melyet ma este 22:10-kor láthatunk. 

Végül pedig egy régi ügy: az olasz nemzeti költő, Dante Alighieri holttestét halála után ferencesek elrejtették, és csak 1865-ben találták meg a földi maradványokat. 2001-ben került sor a korszerű, műszeres mérésekre, melyek minden kétséget kizárólag eldöntötték, hogy a valódi Dante-maradvnyokat őrzi-e a kolostor – az eredményt A titokzatos Dante (eredeti címében logikusabb Dante-titok) közli 23:50-kor a Duna TV-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik