Kultúra

A tévében hétvégén: diktátorok luxusa, kettős életek és Audrey Tautou

A 162. El Clásico, azaz Real-Barca, az 1986-os Meg Ryan, az 1987-es John Turturro, akciófilm Hongkongból, Turay Ida nadrágszerepe, hoki, Forma-1.

szombat

A futballkedvelők nyilván régóta vastagon bekarikázott, piros betűs ünnepként tekintenet április 16-ra, hisz két hatalmas jelentőségű, tradicionális meccs is épp ma teszi tiszteletét, véletlenül a négy résztvevő csapatból három BL-elődöntős. Az egyik az angol FA kupában a manchesteri városi rangadó a United és a City között, ezt a sportklub 18:00-tól adja, míg a spanyol bajnokságban jöhet a 209. (ebből 162 bajnoki) El Clásico, azaz a Real Madrid – Barcelona. Itt az alkalom, hogy Mourinho visszavágjon a tavalyi, igen meglepő 0-5-ért Guardiolának (az utóbbi öt meccsen a Barcelona nyert, ha most megint, beállítja a Real hatos győzelmi sorozatát). És Mourinho ritkán kap ki kétszer ugyanattól a csapattól – persze a Barcelona simán beleférhet ebbe a ritka kategóriába. A rejtély megoldása 22:00-tól a sport2-n lesz látható.

De nemcsak a foci hívei örülhetnek. A történelemért érdeklődők is dörzsölhetik a tenyerüket, hisz a Duna TV-n 20:05-től kezdődő Az aranyajtók rejtekében páratlan felvételeket mutat a Ceausescu-házaspár egykori elnöki palotájából, ahogy Nicolae és Elena élte életét fogadások, vadászatok alatt. A testőrség által készített tekercseket persze sosem akarták bemutatni, hisz az épp államadósságát törlesztő Romániában szabályosan éheztek az emberek, míg szeretett vezérük dőzsölt. Ugyanakkor a fényűző pompa kispolgári életvitelt takart – erről valahogy Kádár János villakertjében létesített baromfiudvara jutott az eszembe.

Folytassuk romantikus drámával 1987-ből. A felnyírt frizurák, geometrikus ruhák és napszemüvegek delelőjén vethetünk egy pillantást az ifjú John Turturróra, ami már önmagában sem megvetendő, a fiatal Tim Robbinsra, és a szintén nem öreg (de a Taxisofőr óta legalább felnőtt) Jodie Fosterre. Amúgy arról lenne szó hogy a börtönből kiszabaduló Heinz (J.T.) nem tudja feledni Lindát (J.F.), de nyomulása inkább fenyegetés, mint udvarlás. A lány Harryhez (T.R.) menekül segítségért. 21:05, m1, Az ötödik sarok.

Vannak, akik nem focira vágynak, hanem Audrey Tautou-ra. Nekik jó hír, hogy a Happy End című filmben megtekinthetik a művésznőt, és ez egy tényleg neki szánt szerep, könnyed ujjgyakorlat a „kedves, kicsit lökött, de nagyon szép lány” karakterében, aki lassan az ujja köré csavarja egész New Yorkot és a filmet. A terapikus Tautou-bámulás 21:10-kor indul a Duna TV-n.

Végül pedig azokra is gondoltunk, akik egy dupla pörgő rúgásért kilométereket hajlandóak utazni. Akciófilmben Hongkong nagyhatalom, ami nem meglepő, hisz ha egy város(állam)ban együtt van ősi kínai harci-akrobatikus művészet, hagyomány, kapitalizmus és maffia, abból eszméletlen dolgok sülnek ki. Mint pl. az Újabb kockázati tényező 1998-ból – jó, nem a legnagyobb klasszikus, de azért pörögnek az események. Az RTL Klub 0:10-től vetíti.

vasárnap

A kínai hangyaszorgalom jegyében nem lustálkodunk, hanem kipattan a szemünk vasárnap reggel 8:35-kor, hogy megnézzük a Kínai Forma-1-es Nagydíjat az RTL Klubon. Újabb Vettel-siker? Vagy más kaparja ki az illatos csirkét?

Turay Ida leghíresebb szerepe, igazi hálás ötlet: nadrágszerep. A Janikában az ünnepelt sztár mellett annak kisfiát is el kellett játszania, tehát lubickolhatott, emellett olyanokkal játszhatott, mint Szabó Sándor, Latabár Kálmán vagy Gobbi Hilda. Keleti Márton 1949-es filmje 16:20-kor megy az m1-en.

És ha már vígjáték, legyen kövér – s igaz ez a főszereplőre, John Candyre is. A Fegyvere van, veszélyes című 1986-os akcióvígjátékban látható ezenkívül a még igencsak hamvas Meg Ryan is. A két főhős rendőr kirúgásuk után beáll biztonsági őrnek, de rögvest ki is rabolják alóluk a raktárat. Nekik kéne elvinni a balhét, de ebbe nem nyugszanak bele, és nyomozásba kezdenek. A többi sejthető, 18:25, Filmmúzeum.

Most már nincs mese, itt van, elkezdődik a divízió I-es hoki-VB Budapesten, Magyarország első meccse Hollandiával, akit illenék eléggé megverni. A meccs közvetítése 22:00-tól kezdődik a sport2-n.

Ki is tudná hitelesebben ábrázolni a Napkirály fényűző életét, mint a Farinelli, a kasztrált rendezője, Gérard Corbiau, a jelmezes filmek mestere? XIV. Lajost most épp művészetpártolóként látjuk, ahogy zenét írat Giambattista Lullyval, és drámát Moliére-rel, és persze mindig ő játssza a főszerepet (ahogy a versailles-i palota középpontjában is a királyi hálószoba van). A totális személyi kultusz, a páratlan hatalom mellett egy plátói férfiszerelem is feltűnik A király táncol című filmben 22:15-től a Duna TV-ben.

Ennyi glamúr, csillogás és pompa után kell valami nyers, mellbevágó és tipikusan kelet-európai. A Holtak országa ilyen: dokumentumfilm egy asszonyról, aki ötvenévesen, milánói lakosként szerzett tudomást arról, hogy apjának volt egy másik családja Baján, neki meg egy féltestvére, aki 1944-ben a holokauszt áldozata lett. A nő elhatározza, felkutatja apja titkos családjának történetét. Az izgalmas, tanulságos, szomorú történetet 23:10-től lehet kibontakozni látni az RTL Klubon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik