Kultúra

A tévében: Puskás és galambok, avagy itt a forradalom

Ugrásszerű fejlődés, azaz re-volúció: a kicsi elnyomott feltör, a légy emberré lesz, a nép szabadságvágya a felszínre tör.

vasárnap

Október 23-át animációs filmmel kezdeni igazán vagány dolog, főleg egy kicsi, de vad galamb történetével. A Vad galamb semmi különöset nem tud, elmondja a mesék alaptörténetének alapját: a kicsi felemelkedik és győzedelmeskedik. Mindezt azonban sok humorral, egy különleges világot teremtve teszi – és persze rengeteg nagy sztár és jófej eredeti szinkronhangjával, ami szerintem a 3D utáni legnagyobb parasztvakítás. Mi úgyis szinkronizálva nézzük 16:20-tól a Story4-en.

De hát mégiscsak nemzeti ünnep van, az oly nagyon nem értékelt jogállami-demokratikus fordulatunk előképe, a zsarnokság elleni nagyszerű felkelés ünnepe, hát hangolódjunk rá a mai magyar nyelvű könnyűzene egyik legbetyárosabb, legszabadságszagúbb zenéjével, a Ghymes együttes 25. jubileumának ünnepi koncertjével, amit 18:25-kor ad le az m2.

Lehet szidni, amerikanizáltnak gondolni, ócskának titulálni, de jelenleg a Szabadság, Szerelem az egyetlen magyar mozgókép, amely segítségével kicsit fogalmat alkothatunk arról (tudniillik látjuk), milyen is lehetett 1956. október 23. Budapesten, majd később a város ostroma, a harcok. Eddig ugyanis a ködből kitörő szovjet katona – tank –  előugró svájcisapkás, ballonkabátos, kezében molotov-koktélt tartó diák felállás volt “az” ’56-os harcjelenet. Unokáknak, kicsiknek tehát ez a film remek a történtek illusztrálására. Dobó Katánál meg lehet halkítani. 21:55, Viasat3.

De a nemzeti ünnepen is lehet tudomást venni másról, például olyan szigorú, következetes és okos életművekről, mint amilyen David Cronenbergé. A légy című film is a minden filmjében meglévő transzformáció, átalakulás kérdését veszi elő, éppen egy ember és légy viszonylatában. Az 1986-os klasszikus főszerepében Jeff Goldblum, a légy szerepét végül egy dongó játszotta el, miután egy darázs visszamondta. 22:00, Filmmúzeum.

Végül egy már többször ajánlott, de sosem megunható film, ráadásul egy dokumentumfilm, amely jól példázza a kőkemény munka jelentőségét: Almási Tamás feltúrt minden forrást, hogy a lehető legteljesebb anyagból válogassa ki a Puskásra legjellemzőbbeket és legértékesebbeket, és sikerrel járt: a Puskás Hungary bemutatja azt a valaha volt legnagyobb magyar futballistát, aki a foci tekintetében géniusz volt, az emberiek viszonylatában hihetetlenül jó volt, üzletembernek pedig pocsék. Egy hátborzongató, libabőröztető film 23:15-től az RTL Klubon – és ezt a mai adást már sajnos Puskás lánya sem nézheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik