Tudomány

Vérfürdő a melbourne-i medencében (1956)

Melbourne, december 6. – A vízilabda történetének leghíresebb mérkőzésén a magyar és a szovjet válogatott politikai áthatottság mellett vívott „háborút” a vízben.

A 108 fős magyar küldöttség 9 arany, 10 ezüst és 7 bronzérmet nyert az 1956-os melbourne-i olimpián. Azért egyedülálló ez a teljesítmény, mert a magyar sportolók úgy utaztak ki az ötkarikás játékokra (a pólósok gépe november 4-én szállt fel Prágából, ahová egy héttel korábban érkeztek), hogy a forradalom még zajlott Magyarországon. Úgy küzdöttek a magyar színekért, hogy csak részinformációkat hallottak az itthon történetekről.

A sportolók Melbourne-ben is foglalkoztak a magyarországi helyzettel, forradalmi bizottságot is alakítottak az ausztrál városban. A játékok befejezése után sokan nem tértek haza, külföldön maradtak.

A magyar vízilabda-válogatott tagjai

Bolvári Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Szívós István, Zádor Ervin. A kapitány: Rajki Béla.

A vízilabdázóink címvédőként érkeztek Ausztráliába, és könnyed győzelmekkel haladtak az elődöntőig. Ott azonban a forradalmat egy hónappal korábban leverő Szovjetunió csapata volt az ellenfél. A magyar sportolók jó kapcsolatban voltak a szovjetekkel, az említett bizottság úgy döntött, nem szakítja meg velük a kapcsolatot, de gratulálni nem fog nekik egy-egy siker után.

A Szovjetunió-Magyarország meccsről, valamint a magyar történelem sorsfordító hónapjairól ad kiváló összefoglalót a Freedom’s Fury (A szabadság viharai) című dokumentumfilm, melynek producere Andy Wajna, Quentin Tarantino, Lucy Liu és Amy Sommer, narrátora Mark Spitz, a müncheni olimpián hétszeres bajnok úszó. (Szintén a történetet dolgozta fel a Szabadság, szerelem című film Fenyő Iván, Dobó Kata, Csányi Sándor főszereplésével.)

A dokumentumfilm első tíz perce:

A film további bontásban megtekinthető a youtube megosztó portálon. A fenti bevezető után következő részek: 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész.

Ez a meccs kivétel volt a megegyezést illetően. Az uszodába bezsúfolódó hatalmas tömeg a magyarok mellett állt. A mienk az előző nap Gyarmati Dezső és Markovits Kálmán vezetésével kidolgozták a zónavédekezést, ezzel meg is fojtották a szovjetek játékrendszerét, és kikapcsolták a játékból Msvenieradzét, akit csak Misinek neveztek. Elhúztunk 4-0-ra, nekik semmi sem sikerült, miközben egyre több durva, test-test elleni harc alakult ki. Egy perccel a vége előtt Zádor Ervint lekönyökölte Prokopov, a magyar játékos szeme mellett felrepedt a bőr, és ömlött belőle a vér. A vízbe, a testére.

A nézők egy emberként ugrottak fel, kisebb tömegverekedés alakult ki, de végül nem lett komolyabb a helyzet. Ezzel együtt a meccset lefújták, az eredményt jóváhagyták. A döntőben Magyarország válogatottja 2-1-re verte Jugoszláviát, ezzel megszerezte az olimpiai aranyérmet.

A mérkőzés, ahogyan az érintettek emlékeznek (A szabadság viharai – dokumentumfilm):

A Szabadság viharai című filmben egyébként elhangzik, hogy a szovjetek nem voltak annyira kemények, mint ahogyan a legenda szól, az első nagyobb ütést Gyarmati adta, a meccs után pedig Msvenieradze bocsánatot kért a mieinktől.

Ettől függetlenül a meccs másnap a világsajtó címlapjára került, hiszen az eltiport kis Magyarország megverte a nagy Szovjetuniót.

A melbourne-i olimpia magyar aranyérmesei

A kajak kettes 10 ezer méteren (Fábián László, Urányi János), a férfi kardcsapat (Hámori Jenő, Kovács Pál, Keresztes Attila, Kárpáti Rudolf), Kárpáti Rudolf kardozó, Keleti Ágnes felemáskorláton és gerendán, Papp László ökölvívó, a női torna kéziszer-csapat (Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Aliz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga) és a férfi vízilabda-válogatott.

AJÁNLOTT LINKEK:

A melbourne-i vérfürdő (wikipedia)
A sportolók forradalmi bizottsága (origo.hu)
A Szabadság, szerelem című filmről (port.hu)
A szovjet-magyar meccsről
A melbourne-i olimpia magyar eredményei (wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik