Kultúra

A tévében: halkonzerv, magbank, Biszku Béla és egy pedofil

A tévé a nagyvilágot hozza a lakásunkba, aminek ma nem mindig fogunk örülni.

Globalizált világunkban furcsa pillangóhatásokat élhetünk meg: a gyerekünknek vett felfújható labda kínai importból jön, ahol nem tartják be a gyártás során az európai előírásokat, ezért veszélyes anyagokat tartalmaz a játék. Vagy megveszünk egy doboz élelmiszert, és ezzel egzotikus vidékeken senyvedő munkásokat foglalkoztató cégek profitját növeljük. Szórakozottan nyúlunk a polcra, alig figyeljük, melyik dobozt, márkát választjuk a sok ugyanolyan termékből, holott ezzel sok ember sorsát befolyásolhatjuk. A Készételek pokla azt mutatja meg, hogy milyen körülmények között készülnek Délkelet-Ázsiában a készételek, konzervek, amiket aztán az áruházak polcán láthatunk viszont. Tessék figyelni: 19:15, Spektrum.

Az On the Spot ma este messze északra visz minket, Svalbardra, ahol az év fele örök nappal, a másik fele örök éjjel. Cseke Eszter és S. Takács András a globális felmelegedés következményeit mutatják be a vidéken, és persze a várost is, mely 1500 lakost számlál, itt van a világ növénymag-bankja, s bár bárki idetelepülhet, itt senki nem születik, senki nincs eltemetve. 21:05, m1.

Hentesüzlettel láttunk már filmet (Zöld hentesek), de most itt van még egy. Szép felsálok és dagadók kaphatóak benne, bőrös karaj meg farhát is akad. Ennél arcátlanabb elképzelést nem nagyon látni Hollywood történetében, az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi remake-jét amúgy Che Guevara legnagyobb híve, Steven Soderbergh követte el. A film története egy tripla kaszinórablás Las Vegasban, de ez csak álca, az igazi történet az, hogy csinos férfiak (nem egy közülük színész) pénzt fognak a kezükbe 116 percen át, és ezzel rengeteg mindent, de főképp magukat tudják eladni. A világ leghosszabb reklámja 21:15-től a Viasat3-on.

Ma már szinte filmtörténelem, oly rég volt már 2010, amikor Novák Tamás és Skrabski Fruzsina gondolt egyet, és kicsit átvágta Biszku Bélát, hogy aztán szembesítse az 1956 utáni megtorlásban játszott szerepével, meg az egész ’56-os kérdéssel. A végeredmény tanulságos lett, kezdve onnantól, hogy lehet-e remélni, hogy egy egész életében egy ideológia szolgálatában álló volt vezető megtörten bevallja, hogy a rossz oldalon áll, odáig, hogy felkészületlenül nem okos dolog kiállni vitatkozni (és a szakértőket is jobban kell szelektálni, ha komoly hátteret szeretnénk összehozni). A téma persze így is, úgy is izgalmas – tavaly ez volt az egyik legnézettebb magyar dokumentumfilm, köszönhetően a Biszku család mindennél hatásosabb marketing-lépésének, a letiltásnak. Most tehát újra- vagy elsőre nézhető a Bűn és büntetlenség az m1-en 23:05-kor.

Valaki magyarázza már meg, hogy miért kell egy jó filmet éjjel 2:00-ra betenni. Nézője nincs, el lehetne sütni egy lyukas éjjel 11 órai időpontban, de ennek semmi értelme nincs. A Cukorfalat tán témája, a pedofília miatt került a termékismertetők, jósnők, kártyavetők, energiaszivattyúk, tévés hittérítők, ismételt nemzetiségi műsorok mellé, pedig csak egy jobbféle thrillerről van szó Ellen Page és Patrick Wilson főszereplésével. Azért jegyezzük meg, esetleg rögzítsük a filmet bakelit lemezre, a TV2 nézettségi problémáin mindenesetre nem csodálkozom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik