Belföld

Biszku ügye miatt sürgeti az AB-t a Jobbik

A Jobbik újra benyújtja azt a törvényjavaslatot, amelyben eljárási határidőt szabnának a testületnek.

A Jobbik ismételten felszólítja az Alkotmánybíróságot (AB), hogy minél hamarabb hozzon döntést a Biszku Bélával, egykori állampárti belügyminiszterrel szembeni bírósági eljárással kapcsolatban – jelentette ki Szilágyi György ellenzéki országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A jobbikos politikus felidézte: 2010 júliusában lépett hatályba az a törvény, amelynek értelmében büntethető a nemzetiszocialista és kommunista bűnök tagadása. Márpedig a Jobbik szerint 2010. augusztus 4-én Biszku Béla a Duna TV egyik műsorában pontosan ezt tette kijelentéseivel. Szilágyi György még tavaly augusztusban feljelentést is tett az ügyben és az ügyész vádat is emelt. Csakhogy az eljáró bíró idén februárban felfüggesztette az eljárást és az AB állásfoglalását kérte. A testület február 25-én közleményben tudatta, hogy soron kívül vizsgálja az indítványt, amelyben azonban azóta sem született döntés.

A Jobbik újra benyújtja azt, a korábban a kormánytöbbség által tárgysorozatba sem vett törvénymódosító javaslatot, amely eljárási határidőt szabna az AB számára – tette hozzá Szilágyi György.

Biszku Béla tavaly augusztus 4-én, a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában az 1956-os forradalmat ellenforradalomnak, nemzeti tragédiának mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik