Kultúra

A tévében: vészharangtól tréfarépáig

A sorsát és feladatát komolyan vevő ember főmotívuma mellett azért rötyögésre is nyílik ma mód.

Ma, amikor újra megszólalnak a kapitalizmust bíráló hangok, a Wall Streetet elfoglalják a fiatal rendszerkritikusok, Görögország a csőd felé robog, akkor igazán aktuálisnak mondható John Lennon személyiségének, életének felidézése. A beat, a rock azon egyéniségei közé tartozott, akik még így távolról, filmszalagon keresztül is érezhető karizmával rendelkeztek (mint a fiatal Bob Dylan), aki túljutott a szórakoztatóiparon, és népszerűségét, tehetségét társadalmi szinten akarta kamatoztatni. Egy szabad ember, egy ember, aki élt (és oly hamar kellett meghalnia), s aki annyi nagyszerű dalt komponált, annyi dalhoz adta a szavait. Imagine – John Lennon, 18:15, Filmmúzeum.

De van, akinek a sorsa erősebb a személyiségénél, aki rossz helyre születik, ahonnan el kell jönnie – magyarokról van szó, akik Jugoszláviába születtek, és Tito alatt Ausztráliába emigráltak. Most pedig (2005-ben) Demian József és Józsa Erika elutazott hozzájuk Ausztráliába, hogy meghallgassa történetüket. A legdélibb délvidékiek pedig beszámol arról, milyen is az, amikor valaki egy adott pillanat állapotáig ismeri az anyanyelvét, utána már csak ámul, ha a számítógép mouse-át egérnek hallja (a @ jelet meg kukacnak) – izgalmas sorsfordulatok 19:30-tól a Duna 2-n. 

Kormányzósága előtt Arnold Schwarzenegger még eljátszotta a nagy amerikait, aki kezébe veszi a sorsát, és a bosszúállás jogával élve alámerül Latin-Amerika legkorruptabb országába, hogy a családi tragédia tettesének megbüntetése mellett némi szabadságot és demokráciát is csempésszen az áporodott levegőjű kócerájba. Nem ez Schwarzenegger legemlékezetesebb filmje, de az 55 éves igazságosztó azért valamiért igent mondott az Úszó erőd, A szökevény vagy a Tökéletes katona rendezőjének, és így aztán olyanokkal játszhatott együtt, mint John Leguizamo vagy John Turturro. Az igazság nevében, 21:15, Viasat3.

Ha a tanár házi feladata az, hogy váltsd meg a világot, mit tesz a jó tanuló? Megváltja. Bono szerint amikor 16 évesen meg akarod változtatni a világot, lehet, hogy neked van igazad, és ezzel Trevor is így van, aki komolyan veszi a leckét. De tényleg megváltoztatható a világ? Nehéz ezt a kérdést feltenni egy olyan országban, ahol a körülményekre lehet (és szoktunk) a leggyakrabban hivatkozni, s ahol olyannyira hiányzik a szolidaritás, a felvállalt összefogás, a valami közös ügyért való odaadás és áldozatvállalás szokása, és ahol oly nagyon kiszolgáltatottá válhat a szegény, a gyámoltalan – és ahol a világmegváltók rövid úton válnak tömeggyilkosokká.
Kevin Spacey, a Hatodik érzék és az A.I. – A mesterséges értelem gyereksztárja, Haley Joel Osment, Helen Hunt és Jon Bon Jovi játssza el nekünk a történetet a Deep Impact rendezőjének, Mimi Leder instrukciói alapján 21:30-tól A jövő kezdete című filmben a Duna TV-ben.

Végül pedig egy bitang nehéz műfaj, ahol nem elég viccesnek lenni, elő is kell adni a poénokat – a Showder Klub szakemberei Kőhalmi Zoltántól kezdve Hadházi Lászlón át Kormos Anettig szerencsére értik a dolgukat, így a stand up comedy kisiparosai segítségével mi is szénné nevethetjük magunkat 22:10-tól az RTL Klubon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik