Szórakozás

A világ tetejére is elért a Harry Potter-láz

Tibeti nyelvre fordítja egy lhászai férfi kedvenc regénysorozatát, a Harry Potter-sagát, amelynek varázslatos világa teljességgel magával ragadta.

J. K. Rowling nagysikerű könyvei és az abból készült filmek a világ tetejére is elértek, ahol akadt egy tibeti rajongó, aki történetesen szerkesztő egy tibeti ifjúsági lapnál, és a fejébe vette, hogy anyanyelvére fordítja a regénysorozatot.

“A rabja vagyok annak a csodavilágnak, amelyet Rowling alkotott, amely sok-sok mindenben különbözik a mi vallásunk világától” – magyarázta a Hszinhua munkatársainak Norgy Puchung, aki mégis összehasonlíthatónak találta a tibetiek misztikus, de létező ősi világát Harry Potter képzelet szülte helyszíneivel és cselekményével.

“A tibeti varázslók például meg tudják átkozni ellenségüket anélkül, hogy a valóságban látnák őket, Harrynek viszont szüksége van a pálcájára” – jegyzete meg a negyvenéves Norgy Puchung, aki első Harry Potterjét 2003-ban olvasta, és már akkor a kedvencévé vált. Azidőtájt csak néhányan hallottak egyáltalán Harry Potterről Tibetben. Egy kollégája ajánlotta hogy a kínai nyelven kiadott regényt olvastassa el a gyerekével. Aztán ő is a kezébe vette, és nem tudta letenni.

Norgy Puchung újra és újra átéli Harry kalandjait, miközben fordít. Az első kötet befejezéséhez, a Harry Potter és a Bölcsek kövéhez közel két évre volt szüksége, míg a másodikkal már egy év alatt végzett. Ez volt a Harry Potter és a Titok Kamrája.

A tibeti férfi szereti a gyerekfilmeket, kislányával gyakran ül le rajzfilmeket is nézni, de úgy véli Harry Potter történetei a gyermekirodalom mély és kifinomult munkái. Az összetartó barátság, a bátorság és a nehézségekben pozitív lélekkel kitartás mind-mind a könyv értékes üzenetei – emeli ki példaként.

Természetes, hogy a lelkes műfordító az eddig hozzáférhető valamennyi Harry Potter-filmet is látta, és már kíváncsian várja az utolsó részt. Mégha – mint mondja – el is szomorítja, hogy a sorozat elérkezett a végéhez. “Azoknak, akik nagyon alaposan olvasták a könyveket, azoknak a filmfeldolgozások nem annyira jók, hiszen sok-sok apró részlet, amely a könyvet annyira elbűvölővé teszi, nem jelenik meg a filmvásznon” – teszi hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik