Belföld

Mégsem lesz Hátország

Maga Tarlós döntött Dörner kinevezéséről. Az Új Színház átnevezését azonban nem támogatja a főpolgármester.

Nincs kérdés, Dörner György veszi át Márta Istvántól az Új Színház irányítását – jelentette ki a Hír24 riporterének Budapest főpolgármestere. Tarlós István hozzátette: Dörner György pályázatát elolvasva ő maga döntött arról, hogy a Dörner – Csurka duó vezesse a teátrumot a folytatásban.

Szerinte a pályázatban vannak ugyan elnagyolt kifejezések, befejezett múltban írt mondatok támogatókról, de megfelelőnek tartja azt. A főpolgármester úgy véli, hogy Dörner korábban mondott olyan dolgokat, amit ő nem mondott volna, de nem a múltbél mondatai, hanem a pályázata alapján hozta a döntését, és abból nem lép vissza.

Tarlós István szerint az, hogy egy új elem jelenik meg a palettán, anélkül hogy a meglévők közül bármit eltörölnének, nem jelentheti a főváros kulturális sokszínűségének szűkítését. Leszögezte: senki nem akar semmilyen irányzatot megszüntetni.

Szerinte azok a szerzők, akik szerepelnek a győztes pályázatban, játszásra méltó alkotók. Tarlós a sajtótájékoztatón felsorolta Csokonai Vitéz Mihályt, Németh Lászlót, Illyés Gyulát, Katona Józsefet, Vörösmarty Mihályt, Gyurkovics Tibort, Sütő Andrást, Nyírő Józsefet, Hernádi Gyulát, Petőfi Sándort és Márai Sándort. “Tessék megmondani” – fordult az újságírókhoz – “melyik szerző minősíthető a felsoroltak közül fasisztának?”

A főpolgármester Dörner György kinevezésével kapcsolatban arról is beszélt: hiányolja a híradásokból, hogy ugyanaznap nevezte ki újra Szirtes Tamást a Madách Színház élére, vagy azt, hogy többször is kijelentette: a helyén marad Bálint András, Puskás Tamás, Mácsai Pál igazgató.

Az említett színházigazgatók egyébként öt másik fővárosi direktorral közösen tiltakoztak Dörner kinevezése ellen.

Arra a kérdésre, mi volt a problémája Márta István pályázatával, úgy válaszolt: a kinevező joga és felelőssége meghozni a döntést, és ő ezt a döntést különböző szakemberekkel és politikusokkal beszélve hozta meg. Jelezte: döntésétől nem fog visszalépni.

Tarlós István ugyanakkor megjegyezte, a főváros nem támogatja azt, hogy Hátország Színházzá nevezzék át az Új Színházat. A főpolgármester munkatársunknak megerősítette, mindenképpen találkozik csütörtökön a teátrumot az elmúlt 13 évben vezető Márta Istvánnal. Korábban Márta azt nyilatkozta, a miértekre keresi a választ csütörtökön. Tarlós István arról, hogy a fentiek ismeretében miről lesz szó közöttük, nem akart beszélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik