Kultúra

Kihúzták a karácsonyt a lelkész meséjéből

Tabu lett a karácsonyból a Thomas, a gőzmozdony című animációs sorozat egyik epizódjában. A népszerű mesefigura megalkotójának lánya tiltakozik.

Noha a szerző, Wilbert Awdry lelkész volt, sőt saját magát elsősorban papnak tartotta, és csak másodsorban gyermekkönyvírónak, a világhírű meséi alapján készülő sorozat legújabb részében annak ellenére sem hangzik el a karácsony szó, hogy az epizód egyértelműen az ünnepről szól. A történetben Thomas más vonatokkal versenyezve hordja az ajándékokat a gyerekeknek, és a háttérben egy feldíszített fenyő valamint egy kórus is látható, de „a politikai korrektség érdekében” a szereplők csak „a téli ünnepről” és az „ünnepi fáról” beszélnek.

„Nem szeretném, ha az emberek azt hinnék, hogy ezt apám írta – nyilatkozta Awdry lánya, Hilary Fortnam. – A sorozatban feltüntetik, hogy a történetek Wilbert Awdry tiszteletes könyvein alapulnak, és nem örülnék, ha bárki is azt gondolná, hogy egy lelkész fogalmazott így.” A 65 éves asszony azt is hozzátette: fél, hogy a politikai korrektség lassan elsorvasztja a karácsonyt.

A Thomas-filmeket készítő Hit Entertainment egyébként már korábban is megpróbált változtatni az Awdry nevéhez fűződő mesevilágon: a túlsúlyos emberek iránti tolerancia jegyében át akarták keresztelni a Kövér Ellenőr figuráját. Hilary Fortnam elmondása szerint a cég eddig hasonló esetekben mindig egyeztetett vele és testvéreivel, a karácsonyi résszel kapcsolatban azonban semmilyen megbeszélést nem tartottak. A Hit Entertainment hivatalos közleményében azt írja: a karácsonyt csak azért nem emlegetik az epizódban, mert az azt tartalmazó DVD-t egész évben akarják árulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik