Kultúra

A tévében: önismétlő, retró vagy klasszikus?

Régi, de azóta is létező, átalakuló/soha meg nem változó műsorok, együttesek, és stílusok uralják a mai kínálatunkat.

Van a rosszul értelmezett retró, amikor egy együttes, társulat, műsor, akármi azt gondolja, hogy ha ő most ugyanazt csinálja, mint 20-30-40 évvel ezelőtt, akkor az ugyanolyan sikeres lesz. Pedig biztos, hogy nem, és ez az ő érdeme is: bár sokan nosztalgiából szívesen megnézik, az idő nem múlt el nyomtalanul, az egykor forradalmian új/tehetséges/érdekes valami a kulturális közkincs része lett, ma már nem tudja ugyanazt a hatást kiváltani – azaz váltani kell, valami újat kell hozzárakni. Reméljük, a L’art pour l’art is tudja ezt, így az új műsorfolyam nem a szokásos, a 90-es években felfuttatott besenyőpistabácsizás és boborjánozás lesz. Bár ha az lesz, akkor is sokan lesznek rájuk kíváncsiak. L’art pour l’art Társulat: Banán, pumpa, kurbli, 20:15, m1.

Íme egy jó példa a szórakoztatás és a, ha nem is mélység, de nem totál hülyeség házasságára: a Született feleségek a Lila Akác közben élő amerikai nők problémáit tekinti át immáron a 8. évadon keresztül. Az egyszerre kötelezettségekkel és kimondatlan elvárásokkal, egyszerre a szabadság kibontakoztatása és az egyén álmainak megvalósíta jelmondataival bombázott nők élete úgy nem boldog, hogy szerintük annak kéne lennie – a kertvárosok nagy hazugságait tekinthetjük tehát át. A Story4 most belekezd: 20:30, első évad, első epizód, újszülötteknek és nagyon későn ébredőknek itt a lehetőség a felzárkózásra. És persze a szórakozásra.

Elsőre jó ötletnek tűnt megcsinálni egy noir-os, Metropolis-ízű filmet teljesen azonos képi világgal, de persze gyorsabb vágásokkal (nem biztos, hogy modernebbekkel), egy kicsit humorosabban, önreflexívebben, ami mindig egy jópont a pénzéhségüktől néha bűntudatos stúdiófőnököknek. A Sky kapitány és a holnap világa (értik, visszavetített sci-fi-a-múltból, az valami fura jelenidejű nem-jelen) aztán inkább csak sikertelen kísérlet, nem eléggé átgondolt, kissé felületes technikai bravúrkodás lett, még ha Jude Law, Gwyneth Paltrow és Angelina Jolie is a főszereplő (sőt Sir Lawrence Olivier is megidéződik), Stella McCartney pedig a jelmeztervező. Egy nézést azért megérdemel a dolog: 21:30, Duna TV.

És ha már a Született feleségeket újrakezdhetjük a tévében, miért ne tennénk ugyanígy az irodai patkánylét minden nehézségét, nyűgét, s a főnökök főnökét elénkvarázsoló A hivatallal? Az Office volt Ricky Gervais első sorozatötlete, amire a BBC vevő lett, és jól tették: David Brent alakjában a legirritálóbb, ugyanakkor nagyon emberi, de mindenekelőtt nagyon vicces főnököt ismerhettünk meg. Hogy a fent említett  üjszülöttek és megkésettek is értsék a dolgot: kapcsolják be a tévét 23:10-kor az m1-en, és fogják a hasukat. 

És vissza az elejére: retró? önismétlés? konzervslágerek? Immáron 28 éves Pál Utcai Fiúk rendületlenül adja koncertjeit, de legismertebb dalaik még mindig a 91-es lemezen szereplő Csak úgy csinál, A Bál, Fiatal lányok (meg még kinek mi). A 2008-as 25. évfordulón az A38-ra is eljutottak, ezt a koncertet nézhetjük meg újra 0:20-kor a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik