Kultúra

A tévében: hackerek, Gáza, Stohl András

Útjára indul egy friss, ropogós magyar sorozat, Johnny Depp ollókat visel karja végén, Stohl pedig elmondja, mit vár a börtöntől.

Amit az m1 már annyira ígért, a frissítést, a váltást, hogy nemcsak Szilágyi Tibor, Bényi Ildikó és a konzervek, ismétlések, archívumból előkotort szilveszteri műsorok lesznek, hanem új tartalmak – lassan valóra válik. Ma a köztévé high-concept soorozata debütál, a Haction. Kálomista Gábor produceri felügyeletével Orosz Dénes és Deák Kristóf rendezői és – ami egy sorozatnál fontosabb – , a Köbli Norbert, Lovas Balázs, Hegedüs Bálint, Fonyódi Tibor írógárda írói munkájában létrejött (először hat epizódból álló) folyam egy kormányzati speciális bűnöldöző egység, a számítógépes betolakodók, adatvadászok, hackerek elleni küzdelméről szól. A főbb szerepekben Oroszlány Szonja, Dunai Tamás, Hujber Ferenc, Szente Vajk, Gubik Ági, Lukáts Andor látható (de az előzetesben Szabó Simont is felfedezhetjük), s a maival együtt 16 ötvenperces epizódot láthatunk majd. 20:15, m1.

Reméljük, nem ő az előkép: a Két férfi, egy eset szép volt, jó volt, de ma már nem a direkt izgalom miatt nézzük, inkább a nosztalgiával vegyes jókedv kiváltására. A mai epizódban (brutális alcím: hullák a pincében) egy szövevényes és cselszövénnyel teli bűnügyet tárfel Matula és Renz ügyvéd, melyben még maga Gogol is érintett – de csitt, többet egy hangot sem. 20:30, Story4.

Tim Burton egyik alapfilmje a fodrászok kedvenc Pinokkió-figurájáról. Az Ollókezű Edward Johnny Depp tán a legcsúnyább eddigi pályafutása során (ma emósnak mondanák külsejét, akkor, 1990 körül dark, idehaza pedig a cure-os jelzővel illették, de van benne valami Mornau Nosferatujából és az X-men Farkasából is), mert az igazat megvallva egy öreg feltaláló építette magának. De sajna a befejezés előtt meghalt, így maradtak az ollók Edward kezén. A fura figurát lassan befogadja a kisváros, de szerelmi ambícióit már nem díjazzák a lakók. 21:00, Filmmúzeum.

Végre az m1 is rájött, hogy szégyen, hogy a két legkurrensebb magyar oknyomozó tévés riporter, akiknek anyagai rendszeresen szerepelnek a CNN és egyéb világot befolyásoló és tájékoztató sztármédiumok oldalain, szóval , hogy Cseke Eszter és S. Takács András  On the Spot sorozata a Spektrumon volt csak látható, és a magyar nagyközönség egy része nem juthatott hozzá. De most végre lejön az összes képtelen, veszélyes, vakmerő és izgalmas út, az első rögtön a közepébe, Gázából tudósít, amely még mindig blokád alatt, szigorú határellenőrzésben éli lehangoló mindennapjait. 21:05, m1.

Lehet szeretni, lehet utálni, lehet megbocsátani neki és lehet kárörvendően nevetve nézni, egy biztos, Stohl András börtönbe megy ma, és minimum 5, maximum 10 hónapig ott lesz. És ezt senki sem irigyli tőle, akár megérdemelte, akár nem (heti egy fürdés, havi egy beszélő, cellatársak) . Ez alkalomból adott még egy utolsó interjút Barabás Évának, és ezt ma este megnézhetjük. Aki ma este látja Stohlt, az valószínüleg utoljára látta ezt az embert – a következő alkalommal már egy börtönviselt Stohl Andrást látunk majd, akin biztoasan nyomot hagy majd a rács mögött töltött idő. Portré, 22:40, RTL Klub.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik