Kultúra

A tévében: pénz, pénz, pénz

Az anyagilag is sikeres Liszt Ferenc és pár snowboardos mellett a della, a lé, a zsé, a stex uralja a műsorokat.

Versek, zene és a 200 éves Liszt Ferenc játsszák a főszerepet a Hírhedett zenésze a világnak című ismeretterjesztő filmben (a cím egy Vörösmarty-versé is egyben), melyben Mécs Károly és Jandó Jenő adják elő a Liszt- és a rá ható verses irodalmi műveket. Egy 1400 darabos életművet felmutató magyar világsztár, Chopin és Berlioz tanítványa és barátja 19:30-tól a Duna 2 Autonómián.

Hollywood két legócskább rendőrszínésze, Harrison Ford és Josh Hartnett a szerepük szerint is csapnivaló zsaruk – minden mással törődnek a kötelességük és munkájuk helyett. S hogy az ismertetőt idézzük “Egy rapbanda lemészárlásának ügyét azonban már nem tudják elkerülni”, megindulnak a jó úton. Egy kis koraőszi vígjáték, a Hollywoodi őrjárat21:55-től a TV2-n. 

Amikor 1986-ban a Queen Magyarországon koncertezett – ezzel áttörvén a popzenei vasfüggönyt -, Freddie Mercury rákérdezett, hogy mennyiért vásárolhatná meg a Parlamentet. Maguk mennyit adnának az Eiffel-toronyért? A 300 méter magas, 1930-ig a világ legmagasabb építményének árát Kevin Cook próbálja meg kideríteni az Eladó az egész világ című műsorban – amely címét annak az áriának a szövegéből kapta, melynek szerzője, Gounod (a mű pedig a Faust) számos művész társával rühellte a tornyot. Amit egyébként Victor Lustig (foglalkozására nézve szélhámos) 1925-ben kétszer már eladott. 23:00, National Geographic.

A magasság legyőzése után ma már a gyorsaság is számít – öt fiatal csak azért utazik Alaszkába, hogy összesnowboardozzák csodálatos hegyeit, érintetlen hómezőit. Ami nekünk jó, mert látványnak ez csodálatos, de mi lesz a jegesmedvékkel (volt egy olyan legenda, hogy amikor egyszer a nagy vadász Ceausescu medvére akart vadászni, egy cirkuszi állatot hoztak neki, aki, miután látta, hogy itt lőnek, felpattant az erdész közelben heverő biciklijére és elhajtott)? Snowboarddal Alaszkában, 23:15, Duna TV

A gazdagokat ilyen történetekkel (meg hát a Ludas Matyi-félékkel) szoktuk büntetni (azért, mert gazdagok, de ezt elkenjük azal, hogy a gonoszságuk az igazi ok): egy kicsapongó életet élő Dastin Yarma producer az egyik reggel a tengerparton ébred, és egy gyilkosság vádlottja – vádlója pedig azt ígéri, hogy kihúzza a bajból, ha lemond a karrierjéről. Yarmát az a Nicholas Lea játssza, akit az X-aktákban láthattunk Krajicekként. A cím borzalmas, de le kel írni: Ha nem jön a holnap23:40, RTL Klub

Ajánlott videó

Olvasói sztorik