Kultúra

A tévében: kétféle romantika és a világ leghosszabb csatája

Az emberi élet apróbb-nagyobb örömei mellett (mint egy jó meccs, szerelem, önmagunkhoz való visszatalálás) Sztálingrád és egyéb brutalitások teremtenek hangulati egyensúlyt ma.

A Panathinaikosz felett diadalmaskodó Anderlecht a következő fordulóban a Lokomotív Moszkvához utazik az Európa Ligában. Az orosz csapat otthon verte meg a Videotont búcsúztató Sturm Grazot, s bár nem olyan sok itt a külföldi, mint az Anzsiban mondjuk, köztük van pl. a brazil Maicon (aki nevét az apja Michael Douglas iránti rajongása miatt kapta, igaz, a papa kicsit félrehallotta a Kirk Douglas fiának keresztnevét). Juhászék tehát nehéz meccs elé néznek, de nyilván nem kikapni mennek a szeles Moszkvába. 17:55, Story4.

Apropó, Moszkva. Ha Adolf Hitler nem támadja meg 1942-ben Sztálingrádot (mely ostrom presztizsértékű volt mind a náci vezérnek, mind Sztálinnak), nem biztos, hogy 1943 a fordulat éve, amikor is az emberfeletti áldozatokkal járó ostromot-csatát a szovjet csapatok végül megnyerték, és a német keleti front összeomlott, megkezdődött a visszaszorulás. A stratégiai szempontok persze nem elhanyagolhatóak, de a sztálingrádi döntés mellett szólt, hogy a város az ellenség fővezérének nevét viselte – ezért aztán kétmillió embernek kellett meghalnia – köztük a “hont védő” 2. magyar hadsereg 120 000 katonájának. Ez volt a világtörténelem leghosszabb folyamatos csatája: 199 nap öldöklés megállás nélkül. A háború, Sztálin abszurditására egy példa: a német fogságba kerülő, és nagy kínokat átélő szovjet hadifoglyok miután visszakerültek az övéikhez, hadbíróság elé álltak, mert  – Sztálin parancsával ellentétben – nem harcoltak a végsőkig… A csatáról és a német Paulus tábornokról a Tábornokok a harcmezőn: Sztálingrád című történelmi sorozatban tudhatunk meg többet 21:00-tól a National Geographicon. 

A hollywoodi forgatókönyvírói csavaros romantika után jöjjön a másik zsáner: a francia megható film egyszerű érzelmekkel és emberekkel,  a francia vidékkel, idillel – ha nagyon belegondolok, hazug és giccses, de nem akarok mindig nagyon belegondolni, így aztán inkább meghatódom én is. Egy fiú visszatalál az emberekhez – nagyjából ennyi. A provance-i fűszeres Nicolas Cazalé erős színészi alakításával, franciás összérzéki hatásokkal – 21:00, Duna TV.

Kedves kis film A kabalapasi, melynek főhősét tízévesen megátkozza egy lány: a későbbi barátnőivel sosem képes hosszabb kapcsolatra, ám a lányok utána rögtön megtalálják az igazit. Ezért aztán Charlie kapós lesz, hisz lassan híre megy, meghozza a szerencsét a csajoknak. Igen, de neki ki hozza meg? Ezért aztán amikor találkozik Cammel (Jessica Alba, naná), mindent elkövet, hogy ne szeressen bele… Mark Helfrich vágó első rendezése 21:50-től a TV2-n. 

Gaspar Noé Enter the Void filmjét a Magyarhangya jóvoltából nemrég láthattuk moziban, ha az extravagáns rendező hollywoodi nevelést kapott volna, akkor a témát úgy bontja ki, mint a Láthatatlan című krimiben történik: Nick élete ígéretesen alakul, ám egy incidens után bosszú áldozata lesz, agyba-főbe verik. Az éledező fiú aztán rájön, hogy bár ő ugyanúgy jár-kel a többiek között, mint addig, a többiek nem látják őt. Láthatatlansága az élet-halál közötti mezsgyén tartózkodás eredménye, neki pedig sürgősen meg kell oldania a megoldanivalót, hogy visszatérhessen az életbe, különben jön a másik oldal. 22:10, RTL Klub.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik