Kultúra

Komoly film is készülhet 3D-ben?

Jövőre megkezdi a sztálingrádi csatáról szóló filmje forgatását Fjodor Bondarcsuk. Nem kizárt, hogy az alkotás 3D-s változatban készül el.

A díszleteket még az idén megépítik a Moszkva közelében fekvő Glavkino stúdióban, a forgatás pedig jövőre kezdődik. Bondarcsuk utalt arra, hogy komoly drámai alkotásokat még nem készítettek térhatású, azaz háromdimenziós változatban. Ez még a “senki földje”, sem az amerikaiak, sem az európaiak, sem az oroszok nem próbálkoztak ezzel – mondta a rendező.

A Sztálingrád címet viselő alkotás költségvetését 30 millió dollárra tervezik. Bondarcsuk szerint azonban a gazdasági világválság miatt ezúttal nem képes – Lakott sziget (Obitaemij osztrov) című sci-fijéhez hasonlóan – csak kereskedelmi alapon finanszírozni a forgatást, állami támogatás nélkül nem tudja elkészíteni a filmet.

Bondarcsuk kiemelte, hogy a Sztálingrád iránt nagy érdeklődést mutatnak nyugati partnerek is, például Angelo Badalamenti amerikai filmzeneszerző (Twin Peaks), aki már olvasta a forgatókönyvet, és kész szerződést kötni. Ugyancsak tanulmányozza a forgatókönyvet Til Schweiger német színész, rendező, szövegkönyvíró és producer.

A tervek szerint a film 2012-ben vagy 2013-ban, az 1942-43-ban vívott sztálingrádi csata 70. évfordulóján kerül a mozikba, Fjodor Bondarcsuk egyébként az Oscar-díjjal is kitüntetett világhírű szovjet filmrendező, Szergej Bondarcsuk fia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik