Kultúra

Megtisztítja a pénzt, ha Szépségre költik?

Pénz és Szépség kapcsolata Firenze új kiállításán. Egykor kereskedők finanszírozták a kultúrát. Vajon mit vártak ettől?

A Pénz és Szépség. A bankárok, Botticelli és a hiúság máglyája címmel rendezett, január 23-ig látható tárlaton több mint száz reneszánsz alkotás mutatja be a pénz és a művészet kapcsolatát, Sandro Botticelli és kortársai művészetét Firenzében. A Strozzi-palotában kiállított reneszánsz festmények azt mutatják meg, miként működött a Mediciek idején a kultúra finanszírozása.

A Vatikáni Múzeumokból, a firenzei Uffizi-képtárból és más európai és amerikai gyűjteményekből érkezett számos alkotás bizonyítja, hogy a Medici-család vezette város gazdag kereskedői pénzüket művészetbe fektették be, és nem csak műveltségük miatt. Hitük szerint ugyanis ha szépségre fordították, akkor az megtisztította az ördög eszközének tartott pénzt.

A gyönyörű palotájáról ismert egykori firenzei bankár, Giovanni Ruccellai azt mondta, hogy “jobb szépen költeni a pénzt, mint megszerezni”. A művészek pedig a maguk módján ezt érzékeltették is: a kiállításon látható több mint száz festmény a 15. századi firenzei pénz, az arany fiorino szerepét és hatását mutatja be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik