Kultúra

A kék bolygó 3D [filmpremier]

A vad Magyarország után itt egy újabb magyar, 3D-ben pompázó természetfilm - témája pedig a Föld.

Amikor az ember már azt hinné, hogy túl van az általános iskolai környezetismeret-órák unalmán, a gimnáziumi földrajzkönyvek bikfanyelvén és az e-mailben kapott képes-zenés, a világ csodáit bemutató powerpoint-prezentációk kínos pillanatain, akkor gyanútlanul beül a moziba, és megnézi a Kék bolygó 3D című természetfilmet.

Jól sikerült természetfilmeket pedig mindig öröm nézni, és az érdeklődésünk csak fokozódik, amikor egy magyar kísérlettel találjuk magunkat szembe. Pláne, ha egy ilyen ambíciózus alkotásról van szó, amely 50 percben próbálja a Föld múltját, jelenétés jövőjét elmesélni – méghozzá három dimenzióban. A film egy egyszemélyes produkció, az egyébként rendkívül termékeny Gráner József műve, akinek ez már a harmadik egészestés, háromdimenziós munkája, A csodálatos univerzum 3D és az Autócsodák 3D után.

Ahogy a kísértetiesen hasonló BBC-sorozat (A kék bolygó) is bizonyítja, ilyen nagyívű téma feldolgozához idő, pénz és energia szükséges. Mint ahogy az sem véletlen, hogy nem 50 percet, hanem több epizódot hagynak a kibontásra. Gráner – nyilván kényszerből – más utat választott: alighanem azt feltételezte, hogy az egyébként valóban impozáns képek megragadják a néző figyelmét, amit mellékesen kiegészít a kellemes hangon felmondott narráció.

Ez volt Gráner legfájóbb tévedése, ami élvezhetetlenné teszi az egész filmet. Egy gimnáziumi földrajzkönyv fordulatai köszönnek vissza a fullasztóan tömör szövegben, a néző pedig választhat a középiskolában szokásos udvarias bambulás és a pad alatt olvasás vagy a társak zrikálása között. (A bemutató napján speciel én egyedül ültem a moziteremben, úgyhogy nem volt kit piszkálnom.)

Mindezektől függetlenül Gráner lelkesedése értékelendő, és nem érdemli meg, hogy gúnyosan ízekre szedjük. Ha egy ütőképes csapatot tud maga köré építeni, forgatókönyvíróval, szerkesztővel, szponzorokkal, akkor van esély rá, hogy értékes és élvezhető magyar háromdimenziós természetfilmeket lássunk.

Kinek ajánljuk: Aki szereti az e-mailben kapott természeti csodákról szóló slideshow-kat, és egystresszes napot követően 50 percre kikapcsolna.

Kinek nem: Aki látott már BBC-természetfilmet és egyébként unta a gimnáziumiföldrajzkönyvek stílusát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik