Kultúra

3D-s Kékszakállú az Operaházban

A magyar-olasz koprodukció egy éve készül, a premier szeptember 7-én lesz. Operaszínpadon eddig még sosem alkalmaztak ilyen technológiát.

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operájának egyórás előadásának szeptember 7-i premierje előtt még Ravel Bolerója is felcsendül a Magyar Állami Operaházban: a klasszikus dallamokra a spanyol Balett Espanol Ensemble adja elő saját koreográfiáját, szintén 3D-s látványvilágra építve.

A nézőknek speciális szemüveget kell majd viselniük, hogy a vetített hátteret és a szereplőket tökéletes egységben érzékeljék. Az előadást segítő 3d/interaktív/hangfelismerő szoftvert már olyan filmekben is használták, mint a Mátrix, az Eredet vagy a Harry Potter

A háromdimenziós előadás ötlete Komlósi Judit operaénekesnő fejéből pattant ki, Bartók Béla világhírű operájában ő énekli majd Judit szerepét, a Kékszakállú herceget pedig Kovács István alakítja. 

Kovács István szerint az opera különösen alkalmas arra, hogy ezzel a technológiával állítsák színpadra, hiszen a történés inkább lelki folyamat, és a vetített, álomszerű képek sokat segíthetnek a darab megértésében. 

Az előadás producere szerint operaszínpadon még soha nem használtak ilyen technológiát, a New York-i Metropolitanban majd csak jövőre próbálkoznak majd meg Wagner Siegfriedjének 3D-s előadásával, igaz, ott már nem kell a nézőknek szemüveget viselniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik