Kultúra

A tévében: zord ötvenesek, luxusautók, nyulak

Alulról és felülről is ráláthatunk az ötvenes évekre, meg a készülő svéd luxusautókra, illetőleg a nyulak Paradicsomáról is megemlékezünk.

Az ötvenes évek egyik legnagyobb drámája lehetett volna, ha az egész évtized maga nem lett volna a legnagyobb dráma. A kor ünnepelt díváját, Bajor Gizit férje, Germán Tibor orvosprofesszor ölte meg, majd magával is végzett – az okok ma is talányosak. Tényleg a halálos betegségek fenyegetése okozta sokk lenne az? Vagy valami más van a háttérben? A történetből Mészáros Márta forgatott tévéjátékot (a mikorra és a mibőlre kíváncsi lennék, miután az utóbbi másfél évben alig forgott magyar film), mindenesetre a színészgárda elég neves, Kováts Adél és Rudolf Péter játsszák a főszerepet (és mivel ez itt nem az Egy szoknya, egy nadrág, nem kell elmagyarázni, hogy ki melyiket), és Mészáros felfedezettje (Napló filmek), Czinkóczi Zsuzsa is látható lesz az Ármány és szerelem anno 1951-ben, 21:00-tól az m1-en.

Szintén halál, szintén az ötvenes években, de kissé lejjebb sasszézunk a társadalmi osztályokon. Illetőleg hősünk épphogy felfele, tán ez is a gondja, mivel a kiemelt ménesgazda Busó Janit nem fogadják el a diplomás méneskari tisztek, így csapdába kerül, mert leváltani nem akarják, ám a többiekkel sem találja a hangot. A vége persze tragédia – az erőltetett és túl gyors mobilizáció sok érzékeny embert tett tönkre, Soós Imrét is (végre egy jó hír: ma ilyen okokból, a túl gyors fejlődésből, a túl gyors életszínvonal-emelkedésből megesett tragédia nem fenyeget senkit). Kultregényből kultfilm. A ménesgazdáért Kovács Andrást annak idején Arany Medvére jelölte a Berlinale zsűrije. 21:00, Duna TV

Ha ma Busó Janit nagyon kiemelnék, biztos arra törekedne, hogy legyen egy Koenigseggje. Ez a mi fülünknek furcsa nevű autó ( az s sz-nek ejtendő) státuszszimbólum a javából, az eddigi kilenc modelljük közül a CCR tartotta 2005-ben a leggyorsabb szériaautó világrekordját 388,87 km/h-val, és ezzel a sebességgel érték el a legnagyobb gyorshajtási kihágást is Texasban. Ez a tömegarányosan legerősebb autó, a mai leggyorsabb Koenigsegg pedig a CCXR 420-as tempóval. Miután a női olvasóinkat eddig a pontig mind elveszítettük, beszéljünk a prosztataproblémákról kicsit… Jó, nem, egyszóval arról láthatunk ismeretterjesztő filmet, hogy hol és hogy (kézzel) készülnek ezek az autók. Gyáróriások IV.: A svéd szuperautó, 22:00, National Geographic.

Ezt a csodálatos dokumentumfilmet ki ne hagyják, csak akkor, ha továbbra is abban a hitben szeretnének élni, hogy ez a műfaj unalmas, monoton, humortalan. A berlini fal nyulai azon élőlényekről szól, akik minden bizonnyal mindennapi imáikba foglalták volna Erich Honecker nevét, ha nem nyulak lettek volna. A száz évre emelt berlini fal közti senkiföldjén elszaporodtak a nyulak – mint a nyulak. A területre senki nem merészkedett, az aknazár a nyulakra nem volt veszélyes, ragadozók nem voltak, így hát eljött a nyúl-Kánaán. Aztán 1989-ben megtörtént a kiűzettetés, most egy másik területen élnek a rágcsálók – de legalább Berlinben, nem a ciki NDK-ban. 22:45, Duna TV

Végül egy Robert Altman-film (melyek általában végül jönnek, lezárni, lecsengeni, letisztítani), a Zendülés a Caine hadihajón. Egy Herman Wouk-regényt dolgoz fel a film (az 1915-ös születésű író még mindig él!), a szerző a második világháború igazi tudósa volt, témába vágó regényeihez 13 éveig kutatott. A Zendülés… egy fura esetet örökít meg, amikor egy elsőtiszt leváltotta egy hadihajó kapitányát, majd dilettáns irányítása miatt zendülés tört ki a hajón. Mindezt pedig az örökké szkeptikus és tartózkodó Altman gyúrta filmmé. 0:00, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik