Tudomány

Férje megmérgezi Bajor Gizit (1951)

Dobos Sándor
Dobos Sándor

újságíró. 2011. 02. 12. 08:29

Budapest, február 12. – Dr. Germán Tibor állítólag azért ölte meg feleségét, majd magát, mert féltette őt a rá leselkedő betegségektől.

„… Ismerek olyan színésznőt, aki az életben is színésznő, egy kicsit. De hány nemszínésznő-úriasszony is színészkedik az életben! A színészkedéssel is úgy vagyunk, hogy vagy hisznek nekünk, vagy nem. Én borzasztóan félek a feltűnéstől. Amikor a városban járok, szemembe húzott kalappal, szürkén és észrevétlenül igyekszem a házsorok között végigsurranni. Lehet, hogy erre is azt mondják, csinálom.

Talán, őszintébbnek látják azt, aki lobogó hajjal, kutyával, virággal, autóval úgy viharzik végig a korzón, mint a forgószél. Nekem ez a színésznő imponál – megvallom – de ehhez nincs tehetségem…” (Bajor Gizi)

Korának talán legkedveltebb színésznője volt, a színháztörténet igazi legendája.

Egy 1935-ös hangfelvétel – Álmom:

1893. május 19-én Beyer Gizella néven született Budapesten, szüleinek a Kálvin téren volt kávéháza. Elvégezte a színiakadémiát, és előbb Bayorra, majd Bajorra változtatta a nevét. Azon kevés művészek egyike, aki első szerződését attól a színháztól kapta, amelyhez később örökké hű maradt: a Nemzeti Színháztól – összesen egy évadot (1924-25) játszott a Magyar Színházban.

Színészi alakításai játékosak, drámaiak, humorosak, kidolgozottak, tudatosan megszerkesztettek voltak. Rendkívüli mimikája és beszédtechnikája volt: Herczeg Ferenc Utolsó tánc című darabjában például anyát és lányát is alakította.

Nagyszerűen alakított Heltai Jenő A néma levente című verses vígjátékában: az egyik férfi néző így kiáltott fel az egyik alkalommal: „Ezért az asszonyért én is hallgatnék három évig”. A krétakör című darabban olyan alakítást nyújtott, hogy maga a szerző is eljött Budapestre, látni Bajort a színpadon.

A Véget ér a játék című dalt énekli Bajor Gizi:

Számos filmben szerepelt, de nem ez volt az igazi műfaja, a humora, drámai ereje nem érvényesült a mozikban. „Érdekes, hogy engem, bármilyen szerepről essék is szó, legyen az nehéz vagy könnyű, mindig kimondhatatlan öröm tölt el s tiszta nemes szándékú ambíció ragad meg, s készít elő minden szerepemre. A jó színművésznek kitűnően kell ismernie az életet, nem szabad félnie, gyámoltalannak lennie, ha előtte a játszandó szerep új, nem ismert érzést vagy tartalmat mutat” – gondolta.

Igazi „sztár” volt a korában, minden érdekelte az embereket, ami vele volt kapcsolatos. Ehhez képest le tudta szerelni az újságírókat. Mindig ezt mondta nekik: „Nézzenek meg a színpadon!”. Nagyon szerette az embereket, mindenkinek segített, akinek csak tudott. A vészterhes időkben zsidó származású férjén kívül saját óvóhelyén más menekülteket is bújtatott.

Háromszor ment férjhez: először Vajda Ödön ügyvédhez, azután Paupera Ferenc bankárhoz, végül 1933-ban Germán Tibor fül-, orr- és gégespecialista egyetemi tanárhoz. Ő lett a végzete is: az orvos attól való indokolatlan félelmében, hogy felesége halálos beteg, 1951. február 12-én megzavarodott elmével halálos adag morfiumot adott Bajornak, majd magával is végzett.

A Nemzeti Színház előcsarnokában ravatalozták fel, a temetés külsőségeiben Blaha Lujzáéhoz volt hasonló, megbolydult az egész város.

Gobbi Hilda és a Bajor Gizi Színészmúzeum:

Emlékének őrzése – a Színészmúzeum:

Halálának első évfordulóján megnyílt a Bajor Gizi Színészmúzeum a színésznő és férje egykori villájában, a XII. kerületben. Létrehozását Gobbi Hilda kezdeményezte, aki folyamatosan bővítette a csodálatos tárlatot.

A földszinten Bajor Gizi emlékszobája, a színésznő pályáját és magánéletét, illetve Gobbi Hilda múzeumalapító munkáját bemutató 2010-ben nyílt állandó kiállítás az egykori elképzelést idézi, színpadi és személyes tárgyakkal, sok-sok fényképpel, festménnyel, szobrokkal, dokumentumokkal, de 21. századi formában, 21. századi eszközökkel, izgalmasan, újszerűen.

Bajor Gizi kitüntetései: a Nemzeti Színház örökös tagja (1925), Szabadságrend (1945), a Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztje (1947), Kossuth-díj (1948), Kiváló Művész elismerés (1950).

AJÁNLOTT LINKEK:

Bajor Gizi életpályája (szineszkonyvtar.hu)
A Bajor Gizi Színészmúzeum (szinhazintezet.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.