Kultúra

Berlin és a “szégyenfal” óriásfotókon

Óriásfotókból nyílt kiállítással emlékeznek Berlin több pontján az ötven éve épült berlini falra.

Berlin polgármestere kedden leplezte le az első felvételeket a falról, amely 1961. augusztus 13-tól választotta el Nyugat- és Kelet-Berlint. Ezen a napon húztak szögesdrótot a két városrész elválasztására, ezt hamarosan betonfal váltotta fel.

Az óriásfotók a nagyváros tizenegy pontján várják az érdeklődőket. A fekete-fehér kockák szélessége és magassága egyaránt többméteres. A felvételek közül sok a kettészakított Berlin mindennapi életét örökíti meg.

A német várost a II. világháború után négy szektorra – amerikaira, franciára, britre és szovjetre – osztották, a megosztottság 1961. augusztus 13. után a kelet-német hatóságok döntése után lett végleges. A betonfalat őrállásokkal és néhol egy második fallal erősítették meg, szökésre szinte nem maradt esély.

1961 és 1989 között történészek szerint legkevesebb 136 ember halt meg a falnál. A hírhedt berlini fal végül 1989. november 9-én omlott le.

Berlin számos eseménnyel emlékezik meg a fal építésének fél évszázados évfordulójáról, a történeti múzeumban nemrég Angela Merkel kancellár nyitott meg kiállítást a város kettéosztottságának koráról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik