Kultúra

A Shame meggyőzte a filmkritikusokat, de a Faust kapta az Arany Oroszlánt

Alekszandr Szokurov orosz rendező filmje kapta szombaton a legjobb alkotásnak járó díjat a 68. velencei filmfesztiválon.

Szokurov filmje ugyan megosztotta a kritikusokat és a közönséget, a Darren Aronofsky vezette nemzetközi zsűri mégis ezt a filmet találta a legjobbnak.

Az orosz rendezőnek a hatalom “nagy alakjairól” szóló sorozatának ez a negyedik darabja, amely egyben lezárása a tetralógiának.

Steve McQueen brit rendező Shame című alkotása kapta a 68. velencei filmfesztiválon a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.

A filmkritikusok nemzetközi szövetségének díja a legrangosabb elismerések közé tartozik, a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén Tarr Béla alkotását, A torinói ló című filmet, májusban Cannes-ban Aki Kaurismäki finn rendező Le Havre című munkáját jutalmazta a FIPRESCI a versenyfilmek között.

Michael Fassbender egy szexőrült férfit játszik ugyanebben az alkotásban, s ezért az alakításáért átvehette a legjobb férfi főszereplőjének járó elismerést.

A legjobb női főszereplő Deanie Ip (Deanie Yip) kínai színésznő lett A Simple Life című filmből.

Kiosztották szombaton a velencei filmfesztivál rangos Orrizonti (Horizontok) szekciójának díjait is. A nemzetközi zsűri Cukamoto Sinja japán rendező Kotoko című egészestés ítélte a fődíjat, különdíjat kapott Michael Glawogger osztrák-német koprodukcióban készült szintén egészestés filmje, a Whore’ Glory.

Felice D’Agostino és Arturo Lavorato olasz alkotók művét, az In attesa dell’avvento című munkát találta a legjobbnak az Orrizonti zsűrije a rövidfilmek mezőnyében, míg a közepes hosszúságú filmek között egy svéd,dán-argentin koprodukció, az Accidentes gloriosos kapta a rangos elismerést. Díjat kapott Al Pacino rendezése, a Wilde Salome is, a kollázsfilmként emlegetett alkotás Queer Lion elismerést kapott, ezt a homoszexualitással foglalkozó legjobb filmnek ítélik oda.

Roman Polanski rangos szereposztással készült Carnage című, sokat dicsért alkotását, Az öldöklés istene című színdarab filmváltozatát is elismerték: ezt találta a legjobbnak az a filmiskola, amelynek célja, hogy közelebb vigye a fiatalokhoz a mozit.

Az olasz filmkritikusok hazai alkotást, Emanuele Crialese versenyfilmjét, a Terraferma című menekültdrámát jutalmazták a Francesco Pasinetti-díjjal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik