Kultúra

A tévében: csalfa világ, kémek és az élet

A szocializmus hivatalos képe a nőkről, egy szuperkém, aki húsz évig dolgozik bin Ladennek - öngyilkos merénylőről és áldozatáról beszélnek a szülők.

Visszautazván a 60-as évekbe sok minden tűnik elavultnak, hazugnak, avagy azóta is aktuálisnak, de a Tanulmány a nőkről című vígjáték (rendezte Keleti Márton) problematikája, illetve annak tálalása – nők és természetük – több misét is megér. Most érezni csak – ha eddig nem -, mennyire hazug, álságos volt az elmúlt rendszer, mennyire negédesen nyúlt a témához. Megint egy vígjáték, amely a drámai erőtől való félelmétől lett az, ami. Mindezt Págerrel, Latinovitscsal, Darvas Ivánnal, Várkonyi Zoltánnal, illetve Venczel Verával, Ruttkai Évával, Kiss Manyival. Egy kis nyálas hazugság félmosollyal a közelmúltból – 21:00, Duna TV.

Hazugság ez is, de őszinte: a Francia kapcsolat II. az első rész mocskos-lucskos atmoszféráját viszi tovább, pontosabban exportálja New York után Marseille-be. A dolgok természetes menete szerint az első rész erényeit megismétlő második rész nem olyan erejű, mint elődje, de azért Gene Hackman csak Gene Hackman. A filmet amúgy a Ronint vagy a Dr. Moreau szigetét is jegyző John Frankenheimer rendezte. 21:00, Filmmúzeum

Mik ki nem derülnek – ma eredeti hangfelvételek kerültek nyilvánosságra a 2001. szeptember 11-i terrortámadás repülőiről, és egyéb helyekről, míg most egy olyan dokumentumfilmet ajánlunk, aki egy két lábon járó Wikileakset mutat be. Már ha valaha is szabadlábra kerül (nem úgy tűnik), már ha még él (ki tudja). Arról az ügynökről van szó, aki Oszama bin Laden megbízásából beépült az FBI-ba és az amerikai hadseregbe, és 20 év alatt megannyi információval segített előkészíteni a terrortámadásokat.  Az egykori egyiptomi őrnagy amerikaiként bejárta a világ válsággócait, mostani hol- és hogylétéről nincs tudomása a civil világnak. Bin Laden embere, National Geographic, 22:00.

Izgalmas és drámai, megdöbbentő témát dolgoz fel a Gyász Jeruzsálemben. Egy öngyilkos merényletben meghalt két 18 éves lány: a merénylő, palesztin szemszögből hős, és a célpont, egy zsidó lány. A film a szülők, rokonok életén és szavain keresztül mutatja be a két hozzáállás, világszemlélet különbségeit – és mélyen elgondolkodtatja a nézőt. 23:20, m2

Nem egyedülálló filmtéma következik: fiatal, árva apáca lány megtud valamit (történetesen, hogy van egy testvére), ezért kilép a zárda izolált világából, és szembetalálkozik az Élettel. Kiváló alkalom fiatal színésznőknek a kiugrásra, hálás szerepek, a rendező pedig végre azt csinálhatja, amit minden rendező mindig is akar csinálni: felcsippenteni egy karaktert, és sósba, édesbe mártani, kerék alá tenni, meggyötörni. És aztán mondani valamit az emberről – de ez csak a rend kedvéért kell, hogy a drága filmművészet ne váljon azzá, amivé azért válhatna: társadalomellenes, felforgató, lelketlen, amorális métellyé, amit sürgősen be kell tiltani. Tehát A zárdán túl, egy film, 23:35, Duna TV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik