Kultúra

Tarr Béla filmje indulhat az Oscarért

A torinói ló című játékfilm képviseli Magyarországot az idegen nyelvű Oscar-díjért folyó 2012-es versenyben.

A döntést az Oscar-díjra nevező magyar bizottság hozta meg szerdán. A hivatalos nevezések közül az Amerikai Filmakadémia képviselői január végén fogják kiválasztani azt az öt filmet, amely február 26-án megkaphatja az aranyszobrocskát.

A torinói ló világpremierjét februárban, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, ahol a zsűri nagydíját és a filmkritikusok díját is elnyerte, továbbá csaknem 30 ország filmforgalmazója megvásárolta. A filmet azóta számos rangos filmművészeti fórum tűzte műsorra világszerte.

A film észak-amerikai premierjét jövő héten, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, egyesült államokbeli bemutatójának pedig a New York-i Filmfesztivál ad majd helyet. Az Egyesült Államokban A torinói ló rövidesen moziforgalmazásban is megjelenik.

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar játékfilmek közül nevezhet egyet az idegen nyelvű filmek kategóriájába, amelyek 2010. október 1. – 2011. szeptember 30. között megjelentek hazai moziforgalmazásban.

A torinói ló a forgatókönyvíró Krasznahorkai László és a rendező Tarr Béla közös műve. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik