Kultúra

Nem bojkottálja többé az Oscart a finn rendezőzseni

Véget vetett az Egyesült Államok és az Oscar-díj ellen hirdetett személyes bojkottjának Aki Kaurismäki világhírű finn rendező.

Az 54 éves alkotó korábban az iraki háború és a Bush-kormányzat ellen tiltakozott távolmaradásával. Kaurismäki legújabb filmje, a Le Havre finnországi bemutatója közeledtével beszélt arról, hogy mivel az Egyesült Államokat már demokrata párti elnök vezeti és a nagyhatalom bejelentette csapatai kivonását Irakból, tiltakozása okafogyottá vált.

Kaurismäki egyúttal közölte, hogy zöld jelzést adott forgalmazójának, így a tavaszi cannes-i filmfesztiválon már bemutatott menekültdrámája szerepelhet Finnország idei Oscar-jelöltjei között. (Az északi ország filmes zsűrije szeptember közepén választja ki egy huszonötös listáról, hogy melyik munkát küldi versenybe.)

A rendező az iraki háború, az Egyesült Államok és szövetségesei elleni tiltakozásul 2003 márciusában jelentette be, hogy távol marad a díjátadó gáláról, ha versenyben lévő műve, A múlt nélküli ember megkapja a legrangosabb hollywoodi elismerést. Öt évvel ezelőtt ugyanígy döntött, akkor a Külvárosi fények című filmje volt esélyes arra, hogy versenybe küldjék, Helsinki azonban visszavonta a jelölést, így Finnország nem nevezett filmet 2006-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik