Kultúra

A tévében: agymosás, agyműtét, agyátültetés

Visszatér a Forma-1, interjút ad egy ufó, agyműtét közben Karinthy ír, Goya pedig megsüketül és fél.

vasárnap

A hosszabb szünet után ismét jó ebédhez szól a Forma-1-es motorok bőgése, most a belga Spa futama következik, ami mindig izgalmas és érdekes, mivel a szünet után többen kieshetnek a ritmusból. Vajon Vettel vagy Webber kiesik? Hamilton vagy Alonso visszatalál a ritmusba? Az utóbbi futamokon megint izgalmas F-1 visszatérése 13:30-kor kezdődik az RTL Klubon.

Az ufók lelőhelye, javítüzeme, leszállópályája a hivatalosan nem is létező 51-es körzet, a hidegháború egyik máig nem teljesen feltárt katonai titka. Az 51-es körzet: a világ legtitkosabb támaszpontja (elég bombasztikus) című műsor készítői valahogy mégis megtudtak pár szupertitkos titkot, amit most elénk tárnak 19:00-tól a National Geographicon.

Furcsa dolog a végéről nézni az elejét, Mátyássy Áron ezt teszi a T.Ú.K.- Tanár Úr, kérem!-ben, mely a Karinthy által leírt iskolai történeteket az Utazás a koponyám körül-ben is megörökített agyműtét tudati állapotába helyezi. Ez persze átértelmezi, más megvilágításba teszi a gyerek történeteit, és ha mindezt Pater Sparrow látványtervezői munkájával egészítjük ki, akkor az erős mai értelmezéseket is megenged. Egy jó, mai tévéjáték 21:00, m1

Nemrég még a világ legsikeresebb (értsd legtöbb pénzt termelő) filmje volt, hogy aztán ugyanaz a rendező elhozza a 3D-forradalmat hozó Avatart, hogy letaszítsa a trónról az amúgy megdönthetetlennek tűnő uralmát élő Titanicot. James Cameron gigászi filmje (194 perc) mindent jól csinált, ott komoly, megható, vicces, kedves, ahol kell, és a szereposztásba sem lehet belekötni. Igazi, hömpölygő hollywoodi történet 19:30, RTL Klub.

Végül egy többször vetített film a Goya kísértetei, Milos Forman a szokásos erővel és elszántsággal beszél művész és hatalom kapcsolatáról, Goya sorsában azt a tökéletes metaforát látva, ami a kelet-európai művészek sorsát leírja. Az inkvizíció, az udvar fenyegetésében, anyagi függésében élő Goya művészete kettős, a legakadémistább, legsablonosabb udvari festészet mellett igazi  modern festészetet művelt a “nem-hivatalos” Goya. Egy (joggal) gyáva művész élete 0:35-től a TV2-n Stellan Skarsgarddal, Natalie Portmannel, Javier Bardemmel és a nyers erő igazságtalanságával a főszerepben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik