Tech

Karinthy elméletét teszteli a Facebook

Tényleg hat lépésre van az egész világ?

Az, hogy az internet segítségével minden és mindenki elérhetővé válik, manapság egy a 90-es évekből itt ragadt közhelynek tűnik, mivel legtöbben már hozzászoktunk a telekommunikáció ezen legnagyobb vívmányához. Emlékeznünk kell azonban arra, hogy – bár valószínűleg szentségtörésnek hangzik, de – tényleg volt idő, mikor a világháló még nem létezett.

A közlekedés és a kommunikáció hajnalán, mikor az emberek számára a technológiai fejlődés egyre elérhetőbbé tette ezeket a lehetőségeket és a világ elkezdett “zsugorodni” a szemünkben, volt egy magyar író, aki Láncszemek című novellájában megfogalmazott egy sejtést.

Karinthy Frigyes azt találta ki, hogy az előbb említett technológiai fejlődés végeredményében a világon minden ember legfeljebb hat lépésre lesz egymástól – az elmélet innen is kapta a leíró “hat lépés távolság” nevet. Magyarul nem lesz a bolygó felszínén olyan eldugott remete, akihez ne tudnánk egy üzenetet eljuttatni az ismerősünk ismerősének ismerősének ismerősének ismerősén, tehát összesen hat kézfogáson keresztül.

Matematikusok, fizikusok és szociológusok után most a Yahoo és a Facebook is besegít az elmélet igazolásába – ez utóbbi 750 millió, átlagosan 130 ismerőssel rendelkező felhasználóját kéri meg arra, hogy jelöljenek ki egy-egy célszemélyt, aki remélhetőleg valóban hat áttételen keresztül megkap egy üzenetet egy vadidegentől.

A Small World Experiment (vagyis szabadon lefordítva “Kicsi a Világ” kísérlet) résztvevője bárki lehet, aki rendelkezik Facebook-profillal, ráadásul a jó mókán kívül egy komoly tudományos kutatás megalkotójává is válik.

A tudósok azért is izgatottak az eredményekkel kapcsolatban, mert 15 évvel ezelőtt ugyanezt a kísérletet lehetetlen lett volna elvégezni, úgyhogy irány a Small World Experiment.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik