Kultúra

Nemzetközi aranymosó bajnokság Lengyelországban

Döntő szakaszába ért a nemzetközi aranymosó bajnokság: vasárnap eldől, hogy kik érdemlik az aranyérmet.

Az idei viadalnak Lengyelország ad otthont, ez már a 35. aranymosó világverseny. Az esemény egy teljes héten át tart, jó pár kategória van: férfi és női mezőny, korosztályi lebontásban ifi, felnőtt és veterán, van azután csapatverseny és éjszakai aranymosás is. A selejtezőket követően vasárnap tetőzik az aranyláz: a 30 legjobb aranymosó mérkőzik meg az aranyért.

Maga a verseny egyszerű: a szervezők – a Nemzetközi Aranymosó Szövetség – aranydarabkákat kevernek bele 15-20 kiló homokba és kavicsba, amelynek serpenyős átmosásával kell minél hamarabb meglelni az összes aranyat. A legjobb mosómesterek általában két perc alatt végeznek. Az aranydarabkák száma 5 és 12 közötti, a szervezők nem fedik fel előre, hogy mennyit rejtettek a versenysárba.

Az idei viadal stílusosan Zolotoryjában van, a helységnév magyarul Aranyhegyet jelent. Van alapja: 1180 és 1240 között aranyat bányásztak a területen, évente 24-48 kilónyi volt a felhozatal. A település az idén ünnepli városi joga elnyerésének 800. évfordulóját.

Jövőre a Dél-afrikai Köztársaságban, 2013-ban pedig Olaszországban lesz az aranymosó vb – adta hírül a www.suite.101.com című kanadai honlap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik