Kultúra

Négy helyszínről lövik a rakétákat augusztus 20-án

A félórásra tervezett budapesti tűzijáték alatt összesen 16 ezer rakétát lőnek majd fel.

A felhasználandó robbanótöltetek száma több mint két és félszerese a tavalyinak, telepítésük a hét elején kezdődött, de lezárásra emiatt csak a Gellért-hegyen kell számítani.

A tavalyihoz hasonlóan az elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály lesz, amelyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri kikötővel szemben fog horgonyozni. A negyedik helyszín a Gellért-hegy, ahol a megszokottól eltérően nem a Citadellára, hanem a Szabadság-szobor elé telepítik a rakétákat.

A harmincperces műsor képi világában és aláfestő zenéjében fontos szerephez jut a Duna, illetve az elmúlt fél év magyar EU-elnöksége. A tűzijátékot követően kapcsolják be a Parlament új díszkivilágítását.

Az augusztus 20-ai rendezvények biztonságát az operatív törzs, illetve a központi bázis felügyeli a teljes ünnepi program alatt. Ide fut be az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése, illetve rendkívüli időjárási jelenség esetén a riasztás. Ezek bármelyike esetén a szervezők legalább harminc perccel a várható esemény előtt a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítók segítségével tájékoztatják a közönséget. Erre egyébként a szervezők nem számítanak, az előrejelzések szerint ugyanis nap közben kánikulára lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik