Kultúra

A tévében: az ember kicsi, gőgös, gonosz, de néha feltalálja magát

Ma sokat bizonygatjuk, milyen esendő az ember, de a végén kiderül, hogy tud, ha akar.

Rögtön egy nagy filmmel indítunk, amely egy nagy film remake-je – 1950-es A vihar kapujában, Kuroszava Akira csodás klasszikusa, és 1964-ben készült el Az erőszak, Martin Ritt filmje. Egy történetet hallunk három különböző szemszögből, egy bűntényt és magyarázatát, de a mindezt végigkísérő kerettörténet súlyos fellegektől terhes ege a legnyomasztóbb, a megismerés lehetetlenségének és az ember nyomorúságának régimódian költői képe. Paul Newman, William Shatner, Claire Bloom, 21:00, Duna TV.

Kicsinységünket a léptékváltás mutatja igazán, erre pedig a világűrről szóló műsorok alkalmasak nagyon. A világegyetem III. című sorozat sem hoz éles fordulatot az eddigi ismeretterjesztő jellegbe, ismét újabb dolgokat tudhatunk meg a neutrínókról (részecskék, melyek áthatolnak mindenen), és más érdekességek is kiderülnek. 21:20, Spektrum.

De az ember ráadásul gonosz is, ahogy azt a Gonosz falu című film címe is sugallja. Persze milyen bánásmódra számít egy karakter egy horrofilmben, ha azt Christina Ricci formálja meg? Egy ősi templom feltárása okozza a bajt, ami után elszabadulnak az indulatok és pár szellem. 22:55, RTL Klub

Jacques Audiard filmjeiben mindig valami mélyen átgondolt variációval találkozunk, a tán kissé kevésbé sikerült Halálos szívdobbanás egy fordított történet, a szervezett bűnözés aranyifja szeretne visszatalálni a civil hétköznapokhoz, ám ez ugyanolyan harcot jelent, mint a Próféta hősének császárrá válni a börtönben. Bár a főszereplő Romain Duris, a kiemelkedőt ezúttal is (mint a Prófétában) Niels Arestup nyújtja. 23:25, m1.   

Az utóbbi 20 évben igazán egyszer sikerült egy jó ügyben időben, jól reagálnunk, és ezzel kivívni a Nyugat szimpátiáját, ez pedig az NDK-s menekültek Ausztriába engedése volt. Erről emlékezik meg Papp Gábor Zsigmond régivágású, alapos dokumentumfilmje, így mi is jobban megérthetjük, átélhejtük, mit érzetek azok az emberek, akik Európa egyik legkegyetlenebb, német alapossággal kialakított diktatúrájában éltek (ahol mindenkit meg tudott figyelni a titkosrendőrség, és ahol pszichiátriai átnevelőintézetekben büntették azokat, akiknek nem tetszett a rendszer). Kelet-nyugati átjáró, 23:35, Duna TV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik