Kultúra

A tévében a hétvégén: tündérek, Föld-történet, intellektuális Mekk mesterek

Meséket kapunk a hétvégén egyfelől Mézga Aladártól Ang Lee-ig, másfelől megnézhetjük, hogy alakult ki a Föld és a Wikileaks vagy Goya festészete.

szombat

Kezdjünk szombaton egy tündérmesével, még ha 21:00-kor kezdődik is: a címe is Az igazi tündérmese, és két kislány történetét meséli el, akik az I. világháború alatt Angliában, Cottingleyben fényképeket késztettek, melyeken tündérek jelentek meg. A két lányból sztár lett, olyan hírességek találkoztak velük, mint Sir Arthur Conan Doyle író vagy Houdini, a világhírű mágus. Akkoriban sokáig folyt a vita a felvételek hitelességéről, végül a 70-es években számítógépes elemzéssel sikerült megállapítani az igazságot. De addig még rengeteg idő van: egyelőre 1917-et írunk, és két lány öt fényképet készít az m1-en.

Egy másik mese is kezdődik az m2-n 21:00-kor, Ang Lee tollából egy megrendítő mese, amely két színész remek játékával teljesedett ki, közülük is főleg Heath Ledgert kell kiemelni. A film persze a Brokeback Mountain – Túl a barátságon, mely a melegfilm besorolást szokta megkapni az első körben, valójában az elfojtott és ki nem mutatható érzelmekről és a hazugságról szól. Hazugság és őszinteség a társadalomban és magunk felé – a film tizenegy különböző díjat kapott a legnagyobb fesztiválokon, köztük – megérdemelten – a legjobb rendezésért járó Oscart.

Drámának dráma, nem épp szombat esti szórakozás, az biztos a következő film, melyet dicséretesen a Duna II. Autonómia tűzött műsorára. Az Esélytelenek az életre című dokumentumfilm a romániai HIV-fertőzött gyerekekről és családjaikról szól. A kilátástalanság és a sötét tónusú élet különösen sok embert érint, hisz Romániában él a legtöbb ilyen sorssal megvert gyerek Kelet-Európában. A filmet Spitzer Judit rendezte, és talán egy másik napon, és nem szombat 22:40-kor vetítve kicsit nagyobb publicitást remélhet.

Ez is horror, de csak fikció: egy angol városkában feltárnak a régészek egy ősi szentélyt, s az odalátogató turistalányt balesetek érik. Bár ezeket túléli, memóriaproblémái lesznek, és álmában furcsa lényeket lát – végül az egész faluban fura dolgok kezdenek megesni. A gonosz falu főszereplője Christina Ricci, aki bámulatosan széles skálát tud befutni külsejével az „ijesztő” és a „vadító” közötti tartományban, most inkább az előbbire tippelnék, a film 22:55-kor kezdődik a Viasat3-on.

vasárnap

Kezdjünk ma is mesével, egy olyannal ráadásul, amit mindenki ismer és rengetegen látták már, még tán ezért elsiklik fölötte a szem, a jó műsorokra vadászó filctoll átugrik rajta a tévéújságban, holott az egyik legtökéletesebb magyar animációs film a magyar animáció aranykorából, remek korrajz, szelíd irónia lengi be, és a humora is jó: ez a Mézga Aladár különös kalandjai (illetve az egész Mézga család sorozat) – ma 19:00-tól az m2-n láthatunk egy 25 perces epizódot, Superbellum címmel (1972-ben még nem tűnt szentségtörésnek, öngyilkosságnak a latin háború jelentésű szavát egy családi animációs film címébe illeszteni, ami azért elgondolkodtat a kereskedelmi média mindenhatóságába vetett idea korlátairól.).

Egy nagyszerű szélhámosnak állít emléket Steven Spielberg filmje, a Kapj el, ha tudsz, Frank Abagnale létező, sőt élő személy, aki egykor csekkeket hamisított összesen 2,5 millió dollár értékben, afféle intellektuális Mekk Elekként kiadta magát mindennek, és a tetejében még szabadulóművész is volt. A film 2002-ben készült, ekkor Spielberget Amerika jelene érdekelte, előbb a Különvélemény, utána a Terminál is a lehetséges veszélyeket, a terrortámadás miatt a liberális értékeket elvető, feladó Amerika-képet mutatta fel, és kritizálta. Abagnale-t Leonardo di Caprio alakítja, a nyomába eredő FBI-ügynököt Tom Hanks, de Christopher Walken, Martin Sheen és Jennifer Garner is felbukkan a filmben, mely a TV2-n 20:05-től indul.

Földünk kialakulása izgalmas, de hosszú folyamat, most az egész 4,5 milliárd évet sikerült bepakolni pár percbe, így a tűzgolyótól az ember megjelenéséig lepereg előttünk a történet. (Az egészet elpusztítani amúgy sokkal rövidebb idő alatt menni fog, nem is kell annyira tömöríteni a történéseket, csak az a baj, hogy nem lesz ki és főleg kinek megcsinálja a filmet.) Megtekintése mindenkinek ajánlott, mert ki tudja, így talán, afféle időtényezős buddhistaként jobban tisztelünk majd minden földi teremtményt, élőt és élettelent, melynek kialakításához ennyi idő kellett. Föld születik – 4,5 milliárd év egyenes adásban, 21:00, National Geographic.

Az egyik legismertebb weboldal ma a Wikileaks, az oldal, ahová államok és országok (meg vállalatok) titkosítani szándékozott, kényelmetlen iratai kerülnek fel nagy számban. Az iratok és az információk valódiságát a dolgozók megpróbálják a legjobb tudásuk szerint ellenőrizni, ügyelnek a diszkrécióra minden oldal irányában. Legutóbb az keltett nagy felzúdulást, amikor a Wikileaksen nyilvánosak lettek olyan dokumentumok, melyekből kiderült, mi a politika, a háború nem a nyilvánosságnak szánt arca. Ennek a szervezetnek eredt a nyomába két filmes, hogy elkészítse a Wikileaks: veszélyes igazság című filmjét, melyben az oldal (állítólag önjelölt) vezetője, Julien Assange is megszólal. 22:00, Discovery Channel.

Végül egy érdekes sorsú film, pár év úgy volt, hogy Magyarországban a mozikban látható lesz Milos Forman Goya kísértetei című filmje, ám végül csúszott az itthoni bemutató. Most a tévében érkezik meg a film újra, bemutatván valamelyest ennek az ellentmondásos festőnek az életét (Goya udvari festő volt egyfelől, hivatalos és unalmas portrékat festvén, és expresszív művész volt másfelől, bensője legmélyebb titkait jelenítve meg) meg persze a kort. Nem is akármilyen szereposztásban, a festőt Stellan Skarsgard játssza (a Hullámtörésből és a Karib-tenger kalózaiból is emlékezhetünk rá), rajta kívül pedig Javier Bardem, Natalie Portman játszik fontos szerepeket. Utóbbit kopaszon is láthatjuk, de nem túl jó körülmények között, amire a 18. századi, inkvizíciótól sújtott Spanyolország körülményei nyújtanak biztosítékot. A film 0:50-től a TV2-n lesz látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik