Kultúra

A tévében: Bűn-üldözés, -ben élés, -ös semmittevés, mégse Kékfény

Az élet egy nagy kaland, és hát mikor is vágjunk bele új dolgokba, mint az év elején?

A kocsmasportokról szokás gúnyolódva szólni, pedig nem csak a sörhas lehet tőlük nagyobb. Jelenleg épp zajlik a BDO dartsvilágbajnokság, mégpedig Nagy-Britanniában, Frimley Greenben, és a versenyzők már a negyeddöntőknél tartanak. A darts nemcsak izgalmas, de lenyűgöző is tud lenni, hisz ahogy a játékosok számolnak vissza 501-től (01-es játéknak hívják az ilyen visszaszámlálósakat), fejben kell kikalkulálniuk a megfelelő dobáskombinációt. Nem véletlen, hogy több országban is segítik a matematikaoktatást a dartsszal, hisz így a diákok játék közben tanulják meg az alapműveleteket. A nagyon profik küzdelmeit 19:30-tól láthatjuk az Eurosporton.

Amúgy a darts egyszerű játék, 9 nyilat kell csak jó helyre behelyezni, és már tiéd is a játék, azaz a leg! Itt egy szép példa a sportág mai legnagyobb alakjától, Phil Taylortól!

Ha épp nincs kedvünk új sportágba belevetnünk magunkat, akár csak vizuálisan is, a TV2-n elindul egy új sorozat, pontosabban egy régi, népszerű amerikai sorozat remake-je. A Hawaii Five-O nagyjából 40 év után kapott ráncfelvarrást, ami érthető, hisz manapság még a mozikban is sorozatok mennek (pl. a Fűrész), a tévében pedig mást nem is nagyon van értelme nézni, és akkor még nem is szóltunk az egy-egy évaddal két nap alatt végző őrültekről, akik persze számítógépen, DVD-n falják az epizódokokat. A mi új sorozatunkat nem is olyan rég, tavaly szeptember 20-án láthatta először az amerikai közönség, közepes sikere volt, amit alátámasztottak a kritikák is – a nyilvánvaló profizmus mellett kissé soványnak találták a matériát. Ami a következő: Steve McGarrett felügyelő (Steve O’Loughlin) csatlakozik a címben szereplő nevű hawaii elit alakulathoz, hogy felvegyék a kesztyűt a szigetek alvilágával szemben. A csapatban található még egy helyi szépség, egy volt honolului rendőr, illetve maga Danny „Danno” Williams (Scott Caan), akinek a neve fogalom Amerikában. A pörgős akció-krimisorozat 21:15-től indul útjára a csatornán.

A mindenkinek ismerős, nagyon népszerű főcímzenét (az új verzióban persze áthangszerelve hallhatjuk) itt hallgathatják meg:

Aki nagyon nem kezdene semmi újba, hát annak is megvan a választása, hisz megnézheti Emir Kusturica legsikeresebb filmjét, az Undergroundot, melynek köszönhetően Boban Markovic és zenekara szerb hírnév után világhírnévre tett szert. Kusturica most sem próbált meg nagyon szűk határok közt mozogni, épphogy megússzuk két óra alatt a filmidőt. A föld alá kényszerült világháborús fegyverüzem, inklúzíve délszláv őrület egyszer mindenképp ajánlott, de van abban ráció, hogy a Duna TV két részbe szedi 22:00-tól az 1995-ben Arany Pálmát nyert filmet.

Kedvcsinálónak álljon itt az egyik legtökéletesebb Bregovic-dal, a Mesecina, azaz Holdfény!

A fanyar humor rajongói ritkán kapják meg a napi-heti-havi betevőjüket a nagyobb csatornákon, de mostanában naponta jön valami nekik. A Te, aki élsz című film is nekik szól elsősorban – Roy Andersson filmje azon skandináv tradícióba illeszkedik, mely a jóléti államok jólétéből fakadó, megerőltetés nélküli élet haloványságát akarja felmutatni. Elméletileg rengetegen cserélnének persze velük, gyakorlatilag azonban úgy tűnik, északon jól élni egyet jelent a szellemi halállal. A több kisebb történetet (az egyik történet egy, a kívánatostól messze álló testi együttlét közben hangzik el) egybefűző film végül is mozaikként akarja mindezt bemutatni. A filmet az m2 22:10-től adja.

Ide kattintva sokunk szörnyűséges rémálmát, az asztalterítős trükköt lehet megnézni.

Végül 2009 legjobb filmjének, A prófétának a rendezőjétől az eggyel azelőtti filmje, a Halálos szívdobbanás kerül terítékre. Az eredetileg forgatókönyvíró Jacques Audiard már A számat figyeld!-del, második nagyjátékfilmjével felkeltette a figyelmet, a most látható harmadik BAFTA-díjat kapott legjobb idegen nyelvű filmként, A próféta pedig az újabb BAFTA mellé besöpört egy cannes-i nagydíjat is. A történet egy 28 éves fiatalemberről szól, aki apja sötét üzleti ügyeibe ártja magát, éli a gengszterek konzervatívnak nem mondható életét, ugyanakkor vonzódik a művészet, a zongorázás felé is, mert eredetileg ebbe az irányba indult az élete. Vajon mi lesz ebből a kettősségből? A választ a feszesen, jól komponáló, a bűnnel mindig érintkezést kereső Audiard műve 22:40-től adja meg az m1-en.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik