Kultúra

A tévében: szex, boszorkányirtó kézikönyv, hajszárító

Tényleg halálos a fürdővízbe hulló hajszárító? Miért nem lehet normális élete egy fogyatékosnak és a családjának? Miért halt meg annyi ártatlan nő egy könyv miatt?

Ismét egy mindekit érdeklő kérdést vesz elő az Állítólag… mítoszirtó csapata, pontosabban egy olyat, amivel mindenki tökéletesen tisztában van – vagy mégsem. A probléma ugyanis: a (teli) fürdőkádba hajított hajszárító biztosan megöli a pancsoló delikvenst? Adam és Jamie él a gyanúperrel, mert ki tudja, ha mindez csak a forgatókönyvírók agyszüleménye? Erről és más izgis kérdésekről – 19:00, Discovery Channel, Barack Obama ajánlásával.

Mostanában volt pár El Clásico, aza Real-Barca, állítólag a mostani volt a legjobb, az, aminek a visszavágoja ma este 22:00-tól lesz látható – a 2-2 után most Barcelonában játszik a két csapat, persze a hazai az esélyesebb, de Mourinhónál sosem lehet tudni, mit talál ki, hogy győzzön (és aztán győz, de legalább is továbjut). Egy Haladás-Diósgyőrnél biztos jobb lesz – a sport1-en.

Gandhi szerint egy nemzet nagysága azzal mérhető, ahogyan az állataival bánik – és minden kiszolgáltatottal, gyengével, tehetjük hozzá. Hát mi éppen eldugjuk őket, konkrétan a fogyatékosokat. A családok, ahol fogyatékosok élnek, elszegényednek, az intézetek pedig még elrettentőbbek, akkor már a szegénység – megalázó csapdahelyzet, emberhez nem méltó körülmények. A Társaság a Szabadságjogokért készítette Láthatatlanok című dokumetumfilm nemrég az interneten debütált, és nagy hatást keltett – akik akkor lemaradtak, ma  pótolhatják a mulasztást. Egy film, amit erkölcsi kötelesség megnézni. 22:46, Duna TV

Ma ismerősen cseng, ha egy könyv sokak halálát okozza – Hitler Mein Kampfja, a norvég Breivik irattömege után megtanulhattuk, a szó milyen veszélyes fegyver. A középkorban is volt egy könyv, amely a becslések szerint 60 000 embert ölt meg – ez a Malleus Maleficarum című “boszorkányüldöző kézikönyv” volt (teljes címe magyarul: Boszorkányok pörölye, mellyel minden boszorkány és az ő eretnekségük igen hathatósan eltiporható), az Inkvizíció kedves olvasmánya, melyben részletesen olvashatóak a boszorkányok bűntettei, és az ellenük alkalmazható kínzások. A katolikus egyház szégyene, hogy két domonkos rendi pap, inkvizítor keze műve ez a könyv, melynek részletei, tartalmának indítékai lesznek a National Geographic 23:00-kor kezdődő Titkok a múltból: A boszorkányok pörölye című műsorának tárgya.

Van egy nemzet, amelynek fiait-lányait mindennél jobban érdekli a szex, a legvaskosabb vígjátékokat és a legéteribb művészfilmeket is e kultúra adta a világnak: az olaszok. Nem csoda: egy katolikus nemzet, ahol a pornósztárok a közélet szereplői – tökéletes képmutatás, tökéletes szerepek, mindenki mindent tud, de úgy tenne, mintha nem, és mindehhez a vehemencia, a nyelv… Az olasz szexuális témájú film olyan erős stiláris erővel bír, hogy Woody Allent is megihlette (Amit tudni akarsz a szexről…) – na, most itt egy eredeti, egy modell, Dino Risi filmje 1982-ből, a Szex, minden mennyiségben, tíz kis történet, komédiázás olasz módra, 23:30, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik