Élet-Stílus

Először tüntetnek a „ribik” Budapesten

A fővárosban, július 20-án rendezik meg a „Ribi Sétát”; amivel a nők a nemi erőszak és a szexuális zaklatás ellen tiltakoznak.

A „Ribi Sétákat”, eredeti nevükön SlutWalkokat először 2011. áprilisában rendezték, azóta futótűzként terjed a hírük világszerte. A rendezvény célja egyszerű: a résztvevők egyrészről szeretnék felhívni a figyelmet a nemi erőszakra és a nők hátrányos megkülönböztetésére. Másrészről szeretnék elérni, hogy megváltozon a közvélemény a nemi erőszak áldozatairól.

Gyakori ugyanis az olyan vélekedés, ami szerint az erőszakot a nők váltották ki azzal, hogy kihívóan viselkedtek és szándékosan “olyan’ jeleket adtak, ami miatt az erőszaktevő felhatalmazva érezhette magát. Többek között így vélekedett az a torontói rendőrtiszt is, aki miatt az első Slut Walk létrejött. A kanadai férfi azt nyilatkozta a nyilvánosság előtt, hogy “ha a nők el akarják kerülni, hogy megerőszakolják őket, akkor ne öltözzenek ribancnak.”

A Slut Walk résztvevői, akik egy része hétköznapi viseletben, míg másik része kihívó öltözékben vonul utcára a jó ügy érdekében – július 20-án először Budapesten is -,  azt szeretnék, ha a közvélemény is rádöbbenne, hogy a nemi erőszak nem két emberen múlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik