Kultúra

A tévében: a mai színészek: mobil és egy rendező

Kisebb sorbanállás bankrablásnál, mobiltelefon kap főszerepet egy thrillerben, drogtörténet, klasszikusok.

A pihenést kezdjük meg egy habkönnyű komédiával: a Született bankrablók paródia, szatíra egyben: egy kis amerikai városi bank kirablása sajnálatosan egyszere több leendő bankrablónak is eszébe jutott. A mókáért felelős az Aerosmith videoklipjeiből ismerős Alicia Silverstone, John Cleese, akit nem kell bemutatni, és Woody Harrelson, aki a Született gyilkosokban már egyszer domborított. 20:25, Duna II Autonómia.

Igazi klasszikus következik, melynek legkarakteresebb szerepét egy nagy rendező játssza. A piszkos tizenkettő alaptörténete hadászati nonszensz: egy titkos akciót halálraítélteknek kéne végrehajtani, amennyiben sikerrel járnak, elengedik a büntetésüket, ergo életben maradnak. Az 1967-es film stáblistáján ott van a kor összes nagy színésze Marvin Lee-től Telly Savalason át Charles Bronsonig vagy Ernest Borgnine-ig, de a legjobb John Cassavetes (rendező: New York árnyai, Arcok, Minnie és Moskovitz stb.), akit Polanski nagy vihart kavaró filmjében (Rosemary gyermeke) is színészként láthattunk. 21:25, Cool.

2004-ben a mobiltelefon már nem volt luxus, már sokaknak volt, de még az újdonság erejével bírt – ekkor született a Mobil című film, melynek főszereplője egy mobilhívás hatására kerül bele úgy egy gyilkosságba és egyéb erkölcstelenségekbe, mint Pilátus a krédőba. A főszereplőt mostanság Amerika Kapitányként láthatjuk – Chris Evans az, de Kim Basinger (sok sminkkel), Jason Statham, William H. Macy is ott sertepertél a Rejtély körül. 21:55, Viasat3.

Egy drogos filmnek nem nagyon lehet más címe, mint Elveszett remény – ha őszinték akarunk lenni, és nem a vágyainkat akarjuk kivetíteni. Persze ez utóbbi sem bűn, de tény, a droggal való harc egész életen át tart, és bármikor vesztésre állhat. Drogos pár történetét is láttuk már sokszor, nemrég a Candyt Heath Ledgerrel. Most sem számíthatunk másra, mint szoktunk a témából eredően, de mégis milyen fájdalmas látni emberek megtörését, harcának bukását – ám időről időre mégis emlékeztetnünk kell magunkat arra, mekkora csapda a drog. Ma erre nyílik alkalom 22:05-től az m2-n. 

Hongkongi-tajvani thrillert még csak-csak látunk, de olyat, amelyiknek amerikai lenne a főszereplője, ritkán. Nagy húzásra nem kell azért gondolni, a szokásos ügymenetet kapjuk meg: a hongkongi rendőr mellé érkezik egy társ Amerikából (David Morse!), hogy segítse egy bonyolult és nehéz ügy felderítésében – egy sorozatgyilkos halálos gombákat ültet áldozatai fejébe. Biztos a kínai konyha ihlette meg – Kettős látás0:35, RTL Klub.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik