Élet-Stílus

Honnan tudod, hogy randidrog van az italodban?

Tel-avivi kutatóknak hála, már kész a műszer, ami 100%-os pontossággal kimutatja a „Ginát” vagy a ketamint.

Nemi erőszak, illetve randidrogok áldozatává teljesen észrevétlenül válhatnak a nők: elég, ha a színtelen, szagtalan anyagokat a tudtuk nélkül belekeverik a koktéljukba, az ételükbe vagy az üdítőjükbe. Hamarosan azonban egy ilyen tett se marad észrevétlen, a Tel-avivi Egyetem két kutatója ugyanis egy olyan eszközt fejlesztett ki, ami teljesen biztosan meg tudja mondani, van-e kábítószer az adott italban.

A végleges formájában keverőpálcikához hasonlító eszköz szinte minden népszerű koktélban és alkoholmentes üdítőn hibátlanul működött. Az italba állítva, a keverőnek álcázott műszer felszív egy keveset a gyanús italból, majd ezt összevegyíti a szakemberek által szabadalmaztatott speciális vegyülettel. Ha kábítószer volt az italban, akkor az reakcióba lép ezzel a vegyülettel, ami koszossá válik, így leleplezi a próbálkozást.

A szakértők most azon dolgoznak, hogy a szerkezet tulajdonosát minél diszkrétebben figyelmeztesse: „Lehet, hogy felvillan rajta egy jelzőfény, vagy egy része forogni kezd, vagy jelet küld az ember mobiltelefonjára” – mondta el Ioffa, aki reméli, hogy másfél éven belül kereskedelmi forgalomba hozhatják találmányukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik