Kultúra

Megvan, kik bírálhatják el a filmes pályázatokat

Andy G. Vajna mellett vezérigazgató, forgatókönyvíró, producer és egyetemi tanár a Filmalap öttagú szakmai bizottságában.

A Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. döntőbizottságban Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, nemzetközi produceri és filmforgalmazási tapasztalattal rendelkező producer, Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója, Divinyi Réka forgatókönyvíró, Miskolczi Péter producer, valamint Kovács András Bálint, az ELTE BTK egyetemi tanára, a Filmtudomány Tanszék vezetője kapott helyet.

A közlemény hangsúlyozta, hogy a bizottság “kizárólag szakmai szempontok szerint” fogja meghozni döntéseit, és minden pályázó egyenlő eséllyel indul a filmalap támogatásáért. Az egyik legfontosabb szempont az lesz, hogy “egy adott produkció esetében az alkotói erő és a pénzügyi megvalósíthatóság találkozzon, a fesztivál- és közönségsiker érdekében”.

A pályáztatás várhatóan még augusztusban elindulhat, és a filmalap ígérete szerint az “folyamatos és átlátható lesz”. Összeférhetetlenség felmerülése esetén, tehát ha bármelyik döntőbizottsági tag bármilyen szakmai minőségben részt vesz egy pályázó produkcióban, annak a vonatkozó pályázat elbírálásában nincs szavazati joga, ilyenkor egy később felkérendő hatodik személy dönthet helyette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik