Kultúra

A tévében: váratlan fordulatok Hitlertől Shakespeare-ig

1991-es színházi közvetítés, 1992-es thriller Basingerrel, Uma Thurmannel, Richard Gere-rel, Lindsay Lohan Jamie Lee Curtisszel testet cserél - nocsak.

Az Állítólag… (Mythbusters) ebben az adásában egy történelmi tény, a Valkür hadművelet szerepel, úgyhogy kíváncsian várom, milyen mítosz-legenda felgöngyölítése, megcáfolása vagy igazolása lesz a műsor tárgya. A Valkür hadműveletben a náci Németország pár tisztje próbálta meg Hitlert merénylettel kiiktatni, és így megdönteni a hatalmát, véget vetni a háborúnak. De lehet, hogy nem is volt semmi, csak Tom Cruise talált ki mindent, hogy filmet csinálhasson belőle? Ha Jamie és Adam azt mondja… 19:00, Discovery Channel.

Kis időutazás következik, egy 1991-es előadása következik Shakespeare Ahogy tetszik-jének, mégpedig a Pesti Színházból Márton István és Valló Péter rendezésében (utóbbi tervezte a díszletet is). A főbb szerepekben Hegedüs D. Géza, Kaszás Attila, Eszenyi Enikő látható, de Pap Verának is jutott egy pajzán szerep (Célia, Frigyes herceg lánya). Thomas Lodge az 1580-as évek végén nagy sikert aratott páasztorregénye adta az alapanyagot Shakespeare-nek, hogy csináljon egy divatos darabot – ami aztán mindig is sikeresebb volt, mint bemutatásakor. És itt hangzik el a mai napig legnagyobb színházból eredő, közhellyé koptatott mondat: Színház az egész világ. 20:10, m1.

Jutalomjáték a testcserés (vagy még a lélekben megfiatalodó, nemet váltó stb.) film, most anya és lánya között történik meg a dolog, Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan tehát lubickolhat a Nem férek a bőrödbe két főszerepében. Főleg, hogy a lány rockzenész akar lenni, míg az anyának esküvője lesz a testcserétől számított hetedik napon. Péntek esti vígjáték színház nélkül 20:20, RTL Klub.

Steven Seagal ma olyan divatos, mnt a fiatalok körében a baglyozás. A 2002-es Félholt című filmben egy tökéletes börtönben kell megvédenie egy halálraítéltet, de nem a kivégzéstől, hanem azoktól, akik még az utolsó pillanatban ki akarják szedni belőle a fontos információt. Azaz Seagal egy börtöntölteléket alakít, pandúrból lesz a legjobb rabló. A kellően egyszemélyes, kellően shakespeare-i, ennek megfelelően kellően népszerű Seagal filmje után azért kúraszerűen tessék elolvasni egy Esti Kornél-novellát. 21:20, TV2.

Képzeljünk el egy filmet, amelyben Richard Gere pszichológust alakít! A fellépő harmadfokú hiteltelenséget csak valami nagyon erős ellenszerrel lehet feloldani – mondjuk a fiatal Uma Thurman labilis idegzetű, csábító alakítása megteszi. Kelletik még egy jó nő a jónőszerepbe (1992-őt írunk, így Kim Basinger eléggé jó választásnak tűnik), illetve egy gonosz – legyen Eric Roberts, neki nagyok a fogai és kék a szeme. Adjunk még valami ütős címet ennek a mézeskalács thrillernek (Dermesztő szenvedélyek), aztán mehet, ne is jöjjön haza valami tisztes profit nélkül! Hát a világot nem váltotta meg, most pedig itt van:21:25, Viasat3.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik