Kultúra

A tévében: kicsit szomorkás a hangulatom máma

Van kutya, gyerek meg Bette Davis is ikerszerepben, mégis méla melankólia lengi be a katódsugárcső birodalmát.

A régi sikerreceptet alapul véve kutyával és gyerekkel próbálunk sikeresek lenni, pontosabban a Tűzoltó kutya című film, melynek főszereplője Rex, a foxi (nem felügyelő, hanem filmsztár), aki lezuhan egy repülőből, de túléli (túlzásnak tűnhet, de nemrég emberrel is megtörtént), majd egy tűzoltó apával fémjelzett családhoz kerül, ahol rögtön meg is ment valakit egy tűzeset alkalmával. A mese morálja: ha kutya vagy, csinálj valami értelmeset. 20:20, RTL Klub.

Ugyanekkor kezdődik a TV2 nagyfilmje is, mert piaci verseny van, így az országban ha az egyik csatorna filmet sugároz, a másik is azt fog, és punktum, akinek nem tetszik, másra vágyna, kapcsoljon a helyi tévé adására, pasziánszozzon, sétáljon, építsen műkörmöt. Az utolsó vakáció első pillantásra mintha nem is hollywoodi film lenne, egy amerikai Piroska (a Pál Adriennből) – igaz, konyhai osztályon dolgozó eladó, nem ápolónő – megtudja, hogy halálos beteg, ezért minden pénzét el akarja költeni, hogy az élete vége legalább emlékezetes maradjon. A (port.hu szerint kaland)film érdekességét az is fokozza, hogy az a Wayne Wang rendezte, aki 1995-ben a Berlini Filmfesztiválon különdíjat nyert Füst című filmjével, a főbb szerepekben Queen Latifah, Gérard Depardieu és LL Cool J rapper látható.)

Klasszikus hollywoodi krimi a Halálos hasonlóság, melyben egy ikerszerepben élhette ki magát Bette Davis, de Karl Malden is tiszteletét teszi benne. Davis eljátssza Edithet, a szegény, erélytelenebb húgot, illetve Margaretet, az arrogánsabb és gátlástalanabb nővért, aki az előbbi elől nemtelen eszközökkel happolta el férjét. A bosszú 18 évet várat magára, és személycserével jár, mivel a két nőt senki nem tudja megkülönböztetni egymástól. Vagy majdnem senki? Jó kis fekete-fehér cucc 1964-ből 21:00-kor a Duna TV-n.

Rengeteg helyről halljuk, hogy a maják naptára 2012-ben véget ér, ami ezek szerint a világ végét is jelentené. De tényleg? Egy amerikai régész egy kis chilei szigeten próbálja meglelni a bizonyítékot erre a jóslásra, s nem is kell olyan sokat várnia az igazság eljövetelére, már csak egy szűk fél évet. A kulcs az asztrológusok tudásának megbízhatósága, ugye, erre mondják, a puding próbája az evés. 21:20, Spektrum, Az Apokalipszis szigete.

De akármi is lesz, addig dúdolhatjuk: “a másik hal meg, mi meg sose”. Pl. a Kispál és a Borz sincs már, de egy szűk óráig “minden úgy lesz, ahogyan volt”, egy 2007-es (szakszóval csendes-ülős, azaz akusztikus) koncertjüket nézhetjük meg az A38-as hajóról a Pengető műsor keretein belül 23:00-tól a Duna TV-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik