Kultúra

Tiszteletbeli Oscar az USA egyik legbefolyásosabb emberének

Oprah Winfrey mellett a Darth Vader hangját adó színészt és a Keresztapa sminkesét is kitüntetik.

Tiszteletbeli Oscar-díjjal tünteti ki egy novemberi gálán az amerikai filmakadémia James Earl Jones színészt és Oprah Winfrey befolyásos televíziós személyiséget, valamint Dick Smith sminkest.

James Earl Jones és Dick Smith aranyozott szobrocskát kap, míg Oprah Winfreyt a Jean Hersholt humanitárius díjjal tüntetik ki emberbaráti tevékenységéért.

Oprah Winfrey színésznői bemutatkozásával rögtön Oscar-jelölést kapott a Bíborszínért, televíziós személyiségként az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb emberének számít. Emberbaráti tevékenysége kiterjed az oktatásra, a nők és a gyerekek megsegítésére.

Jones, aki filmes pályafutása mellett sok időt töltött a színpadon, a vásznon az 1964-es Dr. Strangeloveban mutatkozott be. Az 1970-es The Great White Hope című filmben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra. Jellegzetes mély hangját generációk ismerhetik a Csillagok háborúja Darth Vadereként vagy Az oroszlánkirály Musztafájaként.

Dick Smith sminkes 1945-ben kezdte pályafutását, olyan produkciókban működött közre, mint A Keresztapa, Az ördögűző és A taxisofőr. Az Amadeus című filmben végzett munkájáért 1985-ben Oscar-díjat kapott.

A kitüntetettek november 12-én vehetik át az akadémia díjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik