Szórakozás

Vége: Oprah Winfrey befejezte pályafutását

A "nappali televíziós show-k királynője", aki az ABC televíziós csatornán egy negyedszázadon át sugárzott műsorával úttörő szerepet játszott a "gyóntató televíziózás" műfajában.

Az utolsó, kedden felvett és szerdán leadott műsorában, a mintegy 400 fős stúdióközönség előtt az 57 éves tévésztár érzelmesen, de hírességek és a tőle megszokott gáláns ajándékosztás nélkül köszönt el.

“Önök és ez a show az én életem nagy szerelme” – mondta a könnyező házigazda a The Oprah Winfrey Finale közönségének – “az utolsó show az önöknek mondott köszönetemről szól. Ez az én önöknek szóló szerelmes levelem”.

A 25 éven át futó The Oprah Winfrey Show fórumot nyújtott az olyan, korábban tabuként kezelt témák kibeszélésére, mint a nemi erőszak, a vérfertőzés és a depresszió. A műsorban számos híresség és politikus számolt be legújabb vállalkozásáról vagy kért bocsánatot a viselt dolgai miatt.

Negyedszázados működése alatt a The Oprah Winfrey Show 30 ezer vendéget szólaltatott meg, mintegy 1 millió főnyi stúdióközönség előtt. A műsor 48, a kiemelkedő televíziós teljesítményeket elismerő Emmy-díjat kapott és kiérdemelte a Kennedy Központ elismerését is. A tévésztár egy 2004-es show-ja 276 főnyi stúdióközönsége valamennyi tagját új autóval ajándékozta meg, tavaly pedig Ausztráliába vitte el a felvétel vendégeit.

Oprah, aki a Forbes magazin szerint 2,7 milliárdos vagyonával jelenleg az egyetlen afroamerikai milliárdos, 2009 novemberében jelentette be távozási szándékát. Az ABC-től kilépve azonban nem a jól megérdemelt pihenésnek, hanem az idén januárban OWN (Oprah Winfrey Network) néven elindított kábelcsatornájának fogja szentelni energiáját, amelynek kezdeti sikerei méréskeltnek mondhatók.

A már-már nemzeti intézményként működő Oprah Winfrey produkciós vállalatának tevékenysége egyúttal filmek gyártására, a 2 millió példányban megjelenő, O magazin kiadására, valamint a Sirius XM műholdas rádió üzemeltetésére kiterjed. A 15 évvel ezelőtt útjára bocsátott, Oprah Book Club, amely jelenleg 2 millió taggal rendelkezik, összesen 65 kötetett adott ki. A tévésztár által jegyzett, nemrégiben megszüntetett jótékonysági szervezet több mint 80 millió dollárt gyűjtött és iskolákat építtetett Dél-Afrikában.

Oprah műsoraira, amelyeket egyébként 150 országban közvetítettek, s talán még több helyen másoltak, 2011-ben adásonként mintegy 6,5 millióan voltak kíváncsiak az Egyesült Államokban. A nézettség azonban, a “baby boomer” törzsközönség kiöregedésével folyamatosan csökkent a 2005-ben mért 9 milliós csúcsról, nem utolsó sorban a 25-54 éves női célközönség körében.

A két utolsó előtti adással ellentétben, amelyet egy kosárlabda-arénában vettek fel, s amelyben a szórakoztatóipar olyan “nagyágyúit” sorakoztatta fel, mint Beyoncé, Madonna és Tom Hanks, a záró, szám szerint a 4561. műsorban Oprah szólóban búcsúzkodott. A tévésztár, aki felvillantott részleteket korai műsoraiból, arra bíztatta nézőit, hogy találják meg életcéljukat, vegyék kezükbe a sorsukat és változtassák jobbá a világot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik