Kultúra

A tévében: Problémák az űrben, a szerelemben, az elmében

Elég nagy gondban voltak az Apollo 13-as űrhajósai, de mi van, ha szerelmünk kitörli emlékünket a fejéből? És ha nem tudjuk elfogadni a nemi identitásunkat?

Eljön tehát az igazság órája, a futam, ahol kiderül, ki lesz az első. Vettel nagy lépést tehet ez egész szezon megnyerése felé, de amióta korlátozzák a Red Bull technikai újításait (most is csak a célegyenes végén lehet használni az állítható szárnyakat), nem eszik olyan forrón a kását (Hamilton eddig a király a Ringen). Forma-1-es Nagydíj, Hungaroring, Mogyyoród, 13:1, RTL Klub.

1970-ben ambíciózus űrutazás indult, az  Apollo 13 célja a Holdra szállás volt. Ám végül még nagyobb lett: megmenteni a meghibásodott űrhajó legénységét. A műszaki hiba miatt kezelhetetlenné vált űrhajó kapitánya, Jim Lovell a probléma észlelésekor mondta ki az azóta legendássá vált szavakat: Houston, gondunk van. Ron Howard filmje túl magas labda Amerikának, ehhez képest csak egy Oscart nyert 1996-ban (vágás), ami jelzés értékű: mivel Howardról nem feltételezhető a formabontás-polgárpukkasztás-szabadságvágy, ezért máshol lesz a kutya eltemetve. Tom Hanks főszereplésével tehát Apollo 13, 21:35, TV2

Bezzeg erről a rendezőről elmondható, hogy nehéz, gyermeki játékokat játszik (tán ez a Zöld darázs volt kissé balfogás), melyekben az álom, a más világok rendre főszerepet játszanak. Michel Gondry egyik legamerikaibb filmje az Egy makulátlan elme örök ragyogása, melyben Jim Carrey ugyanúgy meglep minket, mint Kate Winslet, Tom Wilkinson, Elijah Wood vagy Kirsten Dunst. Meg persze Charlie Kaufmann, a forgatókönyvíró, aki a maga módján megírta, hogy nem lehet kiverni valakit a fejünkből, ha nagyon szeretjük – romantika gyurmázás és homokozás közben, azaz a gyermeki lélek ereje 22:00-tól a Viasat3-on.

Persze nem minden szerelem tartós, és sokszor azért, mert a résztvevők nincsenek tisztában önmagukkal. Ez a gond Leóval is, akinek kapcsolata zért rossz, mert nemi identitása terén nem tud elég őszinte lenni magához – magának is csak lassan vallja be, hogy meleg. Depressziós lesz, és pszichológushoz fordul, majd megismerkedik régi ismerősével, egy lánnyal, aki maga is problémákkal küszködik. Egy elgondolkodtató uruguayi-argentin film, a Leo kéglije 22:20-tól a Duna TV-n. 

Arthur Golden Egy gésa emlékiratai nagy siker volt annak idején, minden nő kezében az volt a metrón. A Rob Marshall-féle filmes interpretáció felületesen és leegyszerűsítően (ez gyakori a könyvek megfilmesítésénél), az alapmű erényeit nem felmutatva (ez már nehezebb ügy) öltötte fel a könyvével egyező címet. A látvány szép, a ruhák szépek, a lányok szépek, a színészek szépek, csak a lényeg tűnt el kicsit. Aki azonban nem olvasta akkoriban a metrón a könyvet, ettől még jól szórakozhat, esetleg kedvet kaphat az elolvasásához – mert még mindig erre jók leginkább a feldolgozások. 23:15, RTL Klub.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik