Kultúra

A tévében: ember, lélek és lelkiismeret

A lélek, a rossz és jó köré épülnek a mai műsorok a szerzetesktől a kérdéses szereteten át a gonosz természetéig.

Bár sosem volt kifejezetten divatszakma, ma végképp nem könnyű a szerzetesség bűvkörébe kerülni, hisz a világ ezer csövön és csatornán egy teljesen más életformát, gondolkodást, mentalitást reklámoz. Mohi Sándor dokumentumfilmje, a Jel a világ számára a bakonybéli bencés kolostor szerzetesei körében keresi a választ a kérdésre, mit jelent ma erre a pályára lépni, és hogy lesz valakiből szerzetes. Duna II. Autonómia, 19:45.

Erkölcsi a problémája az Egy kis gubanc című filmnek is, de John Cassavetes vígjátéka könnyedebb módon jut el hozzá. A fiát drága egyetemen taníttatni vágyó ügynök kereshetne egy kis pénzt egy halálos beteg megölésével, de kisül, hogy más a célpont. Az 1985-ös filmben színre lép a még ifjú Alan Arkin, a nemrég elhunyt Peter Falk és a Hairből jól ismert Beverly D’Angelo – mi kell még egy okos komédiához? 21:00, Filmmúzeum.

A pokol egyesek szerint nem látványos hely, de ha modellt keresünk neki, a vulkáni aktivitással sújtott Izland nem tűnik rossz választásnak. Több centis hamu mindenen, a füstbe burkolózott vulkán kráterében pedig villámok cikáznak. Az európai légi közlekedést részlegesen megbénító Eyjafjallajokull (helyes kiejtés itt , de utánozni csak az igazán kudarctűrőknek érdemes) 2010. áprilisi kitörését a National Geographic stábja a kezdetektől megörökítette, dokumentálta, és az ebből készült Vulkánkitörés Izlandon-t most 21:00-tól megnézhetjük.

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel” mondja Szent Pál a Szeretethimnuszban, de azt is tudjuk, hogy a pokolba vezető út jóindulattal van kikövezve. A Camino című filmben egy nagyon vallásos anya dönt úgy, hogy súlyos beteg és erős fájdalmaktól szenvedő lányát nem gyógyíttatja, hanem Isten próbájaként tekintvén a csapásra nem avatkozik közbe. Ez a szeretet jóságos? Ez a szeretet nem kérkedik? Avagy ez a szeretet elvisel, eltűr, elhisz, remél mindent? Ez egyáltalán szeretet? Tessék eldönteni 23:15-től a Duna TV-n. 

És akkor végül a másik oldal: a gonoszság. A Spektrumon 23:20-tól látható ismeretterjesztő film A gonoszság természetével foglalkozik – az eredeti cím a gonoszság tudományáról beszél, azaz megpróbálják a készítők tudományos eszközökkel elkapni és elmagyarázni a nézőknek vallomások és kutatások segítségével, hogy hogy is kerül világunkba a gonosz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik