Kultúra

A tévében: a Föld jövője, maffia, Aczél, B-horror

Egy rövid jövőbeli kitérő után tovább bővíthetjük a maffiával kapcsolatos ismereteinket, de Hollywood is beköszön, mint ahogy a b-filmek legalja is.

Kezdjünk egy érdekes, de nem túl praktikus műsorral, a Mindennapi tudomány sorozat hatodik epizódja egy olyan térképet mutat be, amely a Föld 250 millió évvel későbbi állapotát mutatja be egyetlen szuperkontinenssel. Utódaink tehát nem tudnak majd foci-EB-t rendezni? A kérdés amilyen súlyosnak, olyan jogosnak tűnik, de ha belegondolunk, hogy a dinoszauruszok is csak 165 millió évig királykodtak, beláthatjuk – a különösebben nem környezetbarát emberi faj esetében nemhogy a 250 millió, de a tízezer sem tűnik valószínűnek. De még ha hangyányira is zsugorítanánk népes fajunk ökológiai lábnyomát, akkor is beüthet a krach ennyi idő alatt – egy nagy meteorit, melyet még Bruce Willis sem tud szétlőni, egy metánkatasztrófa vagy bármi, akár egy zárlatos atomtöltet, szóval a 250 millió évvel későbbi telekkönyvi viszonyok inkább csak a csótányok 40 méteres utódait fogják érdekelni (aztán nekik is viszlát, mert 1 milliárd év múlva elpárolognak az óceánok, és bolygónk megint olvadt állapotba kerül, game over). De azért vethetünk egy pillantást arra a szuperkontinensre 21:00-tól a National Geographicon.

Egy fokkal aktuálisabb problémával foglalkozik a Más világ című dokumentumfilm. A cím bűnrossz, nem is utal a témára, a maffiára, pontosabban a szicíliai Cosa Nostrára. Melynek működéséről egy könyv született Alexandre Stille tollából, koncentrálván az állam és a maffia kapcsolatára, és ez lett az alapja a filmnek. A legnagyobb, legmagasabbra csapó, legnagyobb felzúdulást keltő leszámolásokkal ismerkedhetünk meg, és ehhez eddig soha nem látott, bírósági bizonyíték felvételeket is láthatunk. Aki ismeri Roberto Saviano Gomorra című könyvét, és a nápolyi maffia mindent átszövő, decentralizált szerkezetét, tudhatja, 1, ebben a szinte reménytelen harcban minden kicsi sikernek örülni kell, 2, de ennek sosem lesz vége. (Példa: vajon milyen érzés lehet egy olyan házban nevelni a gyerekemet, ahol a felső lakóról tudom, hogy a maffia tagja? Barátkozom vele vagy nem? Vitatkozom vele vagy nem? Engedem a gyerekem játszani az övével vagy nem?) 22:30, Duna TV.

Nincs is annál ellenszenvesebb eljárás, amikor egy produkció felmarkol egy rakat sztárt, majd összefércel valami mesét, aztán várja, hogy potyogjanak a dollárok. Barry Levinson nem blöffölős filmes, akit valami miatt rendezőnek hívnak (lásd még a wikipedián a Michael Bay szócikket), erről az Aranyoskámtól az Esőemberen át az Amikor a farok csóválja…-ig elég sok bizonyítékunk van, tisztes hollywoodi rendező ő, ám az 1996-os Sleepers – Pokoli lecke mégiscsak az első mondatban foglaltaknak látszik megfelelni. Robert De Niro, Kevin Bacon, Dustin Hoffman, Brad Pitt, Billy Crudup, Minnie Driver, Vittorio Gassman (aki m ég két filmet csinált ezután) – Puskás és Kocsis kéne még, hogy teljes legyen az aranycsapat. És akkor még nem is beszéltünk a sztoriról – javítóintézetis fiúk, akiket szadista őrök kínoznak, majd felnővén bosszút állnak, és ennek bírósági következményei lesznek, hát, nem tudom, mi ebben a kérdés. Persze Levinson ettől még meglephet minket, és hát azért ki hagyna ki ennyi nagymenőt egy filmben – 22:50, Filmmúzeum.

Folytatódik az Aczél-gyorstalpaló, a XXI. század rátér az 50-es évekre és a forradalom utáni dolgokra. Még mindig Vargha Ágota dokumentumfilmjét ajánlom az érdeklődőknek (Aczél), meg erőteljes gondolkodást autonómia, szabadság, kultúrpolitika, állam, igazi művészet fogalmak erőteljes használatával. 23:25, RTL Klub.

Kis kikapcsolódás a sok véresen komoly téma után – bár Gonoszról, vérről, s meggyilkolhatatlanról beszél a történet, az egész csak egy szánalmas kis B-horror, amely az imdb-n 3, azaz három csillagot kapott a lehetséges tízből, de olcsón adták a csomagban, így ki lehet tölteni vele a rendelkezésre álló műsoridőt éjfél után. Ellenben a megfelelő közönségnek ez a legkacagtatóbb kikapcsolódás. Egy celluloidszökevény 2006-ból: Véres telihold (nem muzulmánellenes!) 0:20-tól az RTL Klubon.

Aki azonban még bírja a komolyságot, sőt kész némi rázósabb látnivalóra is, az 0:35-től megnézheti Dettre Gábor filmjét, a Felhő a Gangesz felett című drámát. A film drogostörténet (ami mindig másról is szól), dramaturgiai-történeti értékeit tekintve nem túl erős, de a főszereplő páros Tóth Ildikó – Ternyák Zoltán miatt bőven megéri megnézni a filmet. Utóbbi nagy tehetsége volt a magyar színészetnek, de alkoholbeteg is, a film mozibemutatójakor pedig már kómában volt 2002-ben, s 39 évesen meghalt. 0:35, TV2.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik