Kultúra

Kapolcsi hangulat államfővel és helytörténeti kalauzzal

Schmitt Pál vasárnap a Művészetek Völgyébe látogatott, miközben bemutatták a Kapolcsról készült útikönyvet.

Az államfő hosszas sétát tett Kapolcson, ahol ellátogatott a Kaláka versudvarba, belehallgatott a Harcsa Veronika Quartet koncertjébe – tájékoztatta Márta István az MTI-t. Elmondta, hogy a Palya-udvart követően megtekintették a Kapolcsi Völgyközpontot. A köztársasági elnököt kötetlen sétáján a családja kísérte.

Fényképes helytörténeti kalauz készült Kapolcsról

Bemutatták a Művészetek Völgyében a Kapolcsról készült útikönyvet: a Kapolcsi útilapok – Helytörténeti kalauz az idő stopposainak című kötet a 460 lelkes falu történelmét fényképeken keresztül mutatja be.
A Kapolcsi útilapok a Csigakönyvek sorozat hatodik kiadványa.

“Ez a kötet bizonyítja, hogy a legkülönfélébb emberek összefogása csodákra képes” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet a kezdetektől fogva azt a célt tűzte ki maga elé, hogy őrizze és kezelje a múltat.

A különleges útikönyvet Tóth G. Péter, a Néprajzi Múzeum főmunkatársa szerkesztette. Tóth G. Péter elmondta, hogy tavaly ősszel merült fel, hogy a mintegy 20 család összegyűjtött archívumából falutörténeti könyvet készítsenek. A helyiek által Kapolcson kitüntetett helyeknek tartott több mint kétszáz pont köré rendezték a képeket, és ezekhez a helyekhez gyűjtöttek történeteket.
A számtalan régi és új fotót nyolc túra köré szervezték, amelyek a kapolcsi főtértől indulva az óramutató járásával megegyező irányba vezetnek. Így aki ma szeretné megismerni a Balaton-felvidéki falu múltját és jelenét, a könyv segítségével kalandozhat a történelemben, megismerheti a helyi mondákat – tette hozzá.

A közel háromszáz oldalas kiadvány a készítői szerint “Kapolcs mentális térképe”, amely a múltba réved, de mégis a jövőbe mutat. A felhasznált riportokat Ladányi András készítette, a fotókat Szabó Csaba gyűjtötte.

A 21. Művészetek Völgye fesztivál pénteken kezdődött, a tíznapos rendezvénysorozat 90 helyszínen mintegy kétezer programmal várja az érdeklődőket a korábbi hat község helyett három településen: Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik