Kultúra

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye

A tíznapos fesztivált a korábbi hat helyett idén csak három faluban - Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden - rendezik meg.

A fesztivál idején 90 helyszínen kétezer program várja az érdeklődőket. A programok közül Naszály György, a fesztivál sajtófőnöke kiemelte a Művészetek Hölgye címet idén is viselő Palya Bea fellépéseit, illetve a Palya-udvart, ahol az énekesnő több színészt, zenészt és írót lát majd vendégül a fesztivál ideje alatt.

Újdonság lesz a kapolcsi Kaláka Versudvar, ahol esténként a zenét és a költészetet kötik össze neves művészek, előadók, például Máté Gábor, Mécs Károly, Gryllus Dorka, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági és Harcsa Veronika. A versudvar “udvarmesteri” tisztségét Lackfi János költő látja el.

Nagy várakozás előzi meg Szörényi Levente zeneszerző első vendégszereplését a Művészetek Völgyében. Műsorában az Illés-zenekar egykori frontembere személyes történeteket ad elő, valamint önmagáról, életéről, zenéjéről mesél.

A VölgyJazz Minifesztivál keretében fellép a Budapest Ragtime Band, a Gayer Mátyás Quartet és a Tony Lakatos Quintet. Ott lesz a Völgyben az Amadinda Ütőegyüttes, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, valamint a katalán Orquestra Cambra Empordá és a sérült gyermekekből álló Parafónia Zenekar.

Vigántpetenden a DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum Bokréta és biciklilánc címmel szervez magyar néprajzi filmfesztivált. A Sebő Ferenc vezette zsűri 100 film közül választ majd győztest. Vigántpetenden Árok Partyk elnevezéssel zenei estek is lesznek. A Muharay Színpad a hagyományőrző együttesek fellépéseihez biztosít lehetőséget, az Alexandra Könyvudvarban pedig koncerteket és könyves rendezvényeket is tartanak, valamint itt zajlanak majd a Magyar Írószövetség programjai is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik