Kultúra

Bánk bán: a minisztérium szerint sem volt elég idő

A Los Angeles-i Opera törölte négy novemberi Bánk bán-előadását. A hírre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményben válaszolt.

A minisztérium kulturális szakállamtitkársága egyetért a Los Angeles-i opera vezetőségének azzal a véleményével, hogy az elképzelés bejelentése óta nem volt elég idő ahhoz, hogy az erre a célra szánt közpénzeket művészileg és pénzügyileg is rendeltetésszerűen tudják felhasználni.

“Egyúttal üdvözöljük a Los Angeles-i Opera azon bejelentését, hogy továbbra is nyitottak a Bánk bán valamelyik következő évadban történő bemutatására. A kulturális kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy az összes körülmény tisztázását követően az előadás megfelelő minőségben megvalósuljon.” 

A közleményből kiderül az is, hogy Christopher Koelsch, az opera ügyvezető igazgatója hétfőn telefonon beszélt a washingtoni magyar nagykövetség munkatársával, aki ekkor megerősítette a magyar kormány egyértelmű elkötelezettségét az előadás megvalósulása mellett.

Magony Zsolt, az előadás társproducere az Origo hírportálnak az előadások törléséről úgy nyilatkozott: azért nem sikerült aláírni a megállapodást, mert “az adminisztrációs folyamatok még egy kormányhatározat esetén is sokkal több időt vesznek igénybe, mint amennyit egy üzleti partner tolerálni tud. A támogatási szerződés közvetlenül a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az LA Opera között jönne létre, és erre ez a hét volt a legvégső határidő. A határidő betartásának fontosságát a napokban is nagyon sok alkalommal hangsúlyoztam. Erre a biztosítékra – és nem a konkrét összegre – lett volna szükség ahhoz, hogy elinduljon például a jegyértékesítés. Többek között a Megakoncert lassan két hónapja szervezi a nemzetközi kampányt, amely ezen a héten indult volna. Nehéz az ilyen akciók kezdési időpontját hétről hétre megváltoztatni” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik