Kultúra

Sokak számára vége az ingyenmúzeumnak

Július 26-tól  szűkül azoknak a köre, akik díjtalan belépésre jogosultak, ugyanakkor új kedvezmények lépnek életbe a családok számára.

A jogszabály-módosítást szakmai szervezetek képviselői kezdeményezték, mivel a múzeumba kedvezménnyel járók köre mára fenntarthatatlanná vált, és ez veszélyeztette az intézmények működőképességét. Jelenleg a látogatók csaknem fele ingyenesen, harminc százaléka pedig valamilyen kedvezménnyel látogatja a múzeumokat, amelyeknek ugyanakkor az ingyenes jegyek után is meg kell fizetniük az áfát. Az ésszerű módosítások révén a muzeális intézmények jelentős többletbevételhez juthatnak – szerepel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságának közleményében.

Július 26-ával megszűnik a díjtalan belépés a főiskolai és egyetemi oktatók, a közművelődési intézmények szakmai munkakörben foglalkoztatott dolgozói, valamint az állami múzeumok állandó kiállításait szervezeten látogató diákcsoportok számára. A diákok – valamint a legalább két 18 év alatti hozzátartozójukat elkísérő legfeljebb két felnőtt – mostantól félárú jegyet válthatnak.

A minisztérium közleménye alapján ugyanakkor az egyes intézmények – a potenciális látogatókra vagy a kiállítás témájára tekintettel – saját hatáskörükben kibővíthetik a kedvezményezetti kört.

Továbbra is díjtalanul látogathatják a múzeumok állandó kiállításait a 70 éven felüliek, valamint a közoktatásban dolgozó pedagógusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik