Kultúra

Kevesebben járhatnak múzeumba ingyen

Június végétől szűkülhet a múzeumi kiállításokat ingyenesen, illetve kedvezményes jeggyel látogatók köre.

A 70 év felettiek kikerülhetnek az ingyenesen látogatók köréből, Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) ugyanakkor bevezetné az új, családi kedvezményt.

A kormányzati honlapon csütörtökön jelent meg, hogy adataik szerint az ingyenes látogatók száma évről évre nő, 2009-ben például a látogatók 42 százaléka ingyenesen lépett be a múzeumi kiállításokra. Ez csaknem négymillió embert jelent, ami 500 forintos átlagos kieső jegyárral számolva kétmilliárd forint bevételkiesést okoz.

Nehézséget jelent, hogy az ingyenes látogatók után is áfa-kötelezettség áll fenn, így az intézmények a nem realizálódó bevétel után is kénytelenek adózni. 2009-ben összesen 3,2 milliárd forint volt, amelyhez képest a kétmilliárd forint hatalmas kiesésnek számít.

Az új elképzelések szerint a 70 év felettiek kikerülnének az ingyenesen látogatók köréből, 62 év felett ugyanis félárú jegyet kellene váltani. Nem lenne díjtalan a belépés a felsőoktatásban foglalkoztatott oktatóknak sem. A fiatalok jegyárai lényegében változatlanok maradnak.

A tervezett szabályozás szerint az Európai Gazdasági Térség (EGT) azon állampolgárainak lenne továbbra is ingyenes a múzeumi belépés, akik hat év alattiak; akik fogyatékossággal élnek – plusz egy kísérőjük -; akik a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkeznek; akik a múzeumi szakmai szervezeti tagságuk alapján erre jogosultak; valamint a közoktatásban dolgozó pedagógusok.

AJÁNLOTT LINK:

Szűkülhet a múzeumokat ingyenesen látogatók köre

(Origo.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik