Kultúra

A tévében: keresd a nőket!

Ma a nőkre lehet kenni mindent, ők jelennek meg, okoznak felfordulást, tűnnek el, segítenek, húzzák meg a ravaszt.

Északon kezdünk, ott is egy kisvárosban, afféle Cinema Paradiso következik a tejszőkék között. A 60-as évekbeli kisvárosban minden kamasz filmet akar készíteni és nézni. Erre leszáll a buszról egy szupernő, egy igazi Malena (csupa Tornatore-filmcím ugrik be), aki tökéletes alanynak tűnik főszerepre és beleszerelmesedésre. De a felkorbácsolt kamasz vágyak kiszámíthatatlanok. A svéd szépség 21:00-tól szabadítja el a tesztoszteronszintet a Duna TV-n.

A múltkor tipikus 7-es évekbeli filmnek aposztrofáltuk az Örült nők ketrecét, most itt a második rész, a Kémek a lokálban – Albin és Renato egy Marlene Dietrich-dal előadásának vitája kapcsán kavarja fel a világ addig bejáratott rendjét. Ugo Tognazzi és Michel Serrault, no meg a francia és a vígjáték szavak kapcsolatakor szinte mindig érkező Michel Galabru 21:00-tól a Filmmúzeumon.

A Keserű méz előtt Roman Polanski az Őrület című filmet készítette el, amelyben a kevésbé ismert francia színésznő, Emmanuelle Seigner még feltűnik, majd az előbbi filmben elállítja mindenki lélegzetét. Az Őrületben ő az egyetlen, aki elhiszi Harrison Ford történetét: az amerikai férfi Párizsba érkezik feleségével, ám a nőt elrabolják a hotelszobából. Ezt a verziót azonban a rendőrség semmibe veszi – Polanski ebben a filmben szépen kipakolta az összeesküvésekhez és hatóságokhoz fűződő érzelmeit – amelyek az élete történései okán eléggé megalapozottan létezhetnek. 21:25, Viasat3

Lincoln Rhyme rendőr kitűnő szakember, csak épp béna, ágyhoz van kötve. A városban pedig rá lenne szükség, mert egy különösen ravasz sorozatgyilkos szedi áldozatait a városban. Rhyme-nak a munkához mozognia kell, ezért mellé rendelik Ameliát. Rhyme-ot Denzel Washington, Ameliát pedig Angelina Jolie alakítja. Philip Noyce filmje sztárral töltött tucatkrimi, még a zenéjét is a híres-neves sztár-dj, Craig Armstrong jegyzi. Ez lenne A csontember, amit 22:20-tól ad le a TV2

Az igazi sorozatgyilkosok persze sosem olyan sokat sejtetően gyanútlanok/gyanúsak, mint a filmeken. Az családirtások helyszíni riportjai is mindig úgy kezdődnek, hogy a szomszéd döbbenten mondja: “nagyon csendes, rendes családnak ismertük meg őket”. Amerika egyik leghírhedtebb ilyenje egy nő, egy bizonyos Aileen Wuornos volt, akit 2002-ben végzett ki az igazságszolgáltatás. Hét férfit ölt meg, akik molesztálták és meg akarták erőszakolni, mivel Wuornos prostituáltként dolgozott. Az első áldozata még mindekettőt megtette, a többiek csak készültek rá. A rém című film dolgozza fel történetét, Charlize Theron meg is kapta érte a jól megérdemelt Oscart. A történet kevésbé fikciós változatát pedig a Sorozatgyilkosok című ismeretterjesztő filmsorozat epizódja mutatja be. Áldozat? Hidegvérű gyilkos? 23:00-tól a Discovery Channelen kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik